Stručna preporuka | Izradite svoj rječnik emocija – u slikama!

Često ne znamo imenovati kako se osjećamo

Ilustrativna fotografija: Pixabay

Mixer.hr redovito vam donosi savjete stručnjaka što raditi u izolaciji

 

IZRADITE SVOJ RJEČNIK EMOCIJA – U SLIKAMA!

Sve se više govori o važnosti emocija i njihovog prepoznavanja, ali prava istina je da su za većinu nas vlastite emocije bile i ostale potpuna misterija.  Često uopće ne znamo imenovati kako se osjećamo, a to posebice dolazi do izražaja u situacijama kad nam je baš stalo da nas se uvaži i čuje, kao za vrijeme rasprave s partnerom ili kada treba donijeti neku važnu odluku, kao što je promjena posla. O emocijama nas nisu učili u školi, a bilo bi dobro da jesu, jer su one važni signali koji nam govore kada živimo autentično, a kada smo daleko od toga.

Za sve one koji se muče s raspoznavanjem vlastitih emocija, a upute kao što su „osjeti svoje tijelo“ i  „samo budi s tim“ ne donose rezultate, evo jedna zabavna i kreativna vježba koja vam ujedno može pomoći da bolje upoznate sebe.

Potreban vam je samo običan papir i boje za crtanje, bilo da su to flomasteri, drvene bojice, pastele ili kombinacija svega. Uzmite što god vam je pri ruci ili pri srcu!

Koristeći različite oblike i boje, najprije nacrtajte kako se osjećate ovoga trenutka. Crtež može biti konkretan ili apstraktan, malen ili velik, u bojama ili crno – bijeli, kako god vi želite. Nemojte se opterećivati svojim umijećem crtanja. Smisao ovog eksperimenta je da se izrazite, a ne da zadovoljite neke akademske standarde ili uopće ikakve standarde. Budite kreativni, otkačeni, originalni. A možete i ostati unutar sebi dobro poznatih okvira, svejedno. Bitno je da se osjećate ugodno dok držite olovku/flomaster/pastelu u rukama.

Kad ste nacrtali svoj trenutni osjećaj, uzmite još nekoliko papira, presavijte ih po dužini napola i oblicima i bojom prikažite parove suprotnih emocija.

Parovi emocija mogu biti:

  • ljubav – mržnja
  • sigurnost – strah
  • napetost – opuštenost
  • snaga – slabost
  • sreća – tuga
  • ljutnja – smirenost
  • sram – ponos
  • moć – bespomoćnost

Slobodno dodajte emocije po svojoj želji. Kada ste nacrtali sve parove emocija, promotrite ih i pronađite sličnosti po boji i obliku. Najprije grupirajte sve emocije koje su iste boje. Pa zatim sve koje osim te imaju još neku boju. Zatim grupirajte sve emocije koje su istog ili sličnog oblika, pa zatim sve u kojima je uz taj oblik sadržan još neki. Npr. sve emocije izražene oblim linijama, pa sve emocije izražene oštrim ili uglatim linijama…pa sve koji su kombinacija oblih i uglatih itd. Kad ste to učinili, pogledajte emocije koje se grupiraju i razmislite na koji način su one za vas slične.

Sada imate svoj prvi slikovni emocionalni rječnik! Vratite se na crtež na početku koji je prikazivao kako se trenutačno osjećate. Sada, kada znate „čitati i prevesti“ sliku pomoću rječnika, utvrdite kako se točno osjećate.

Ovu metodu možete koristiti svaki put kada ste zbunjeni u vezi vlastitih emocija ili imate međusobno suprotne emocije, a važno vam je da znate što osjećate kako biste mogli donijeti neku odluku. Emocije su nam neizostavni putokazi na svakoj životnoj prekretnici.

Važno je da su odluke koje donosimo utemeljene na emocijama i vođene razumom, umjesto utemeljene na razumu, a vođene emocijama!

***

Andrea Gerčar rođena je 1986. godine. Diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2010., a nakon toga je završila četverogodišnju edukaciju iz gestalt psihoterapije prema kurikulumu Instituta za integrativnu gestalt terapiju iz Würzburga pri IGW centru Zagreb. Dodatno se usavršavala u području art terapije, transakcijske analize, kognitivno-bihevioralne terapije te terapije usmjerene na samo-suosjećanje.
Ciljne skupine s kojima radi su adolescenti i odrasli s poteškoćama kao što je anksioznost, depresija, nisko samopoštovanje, izloženost traumatskim iskustvima, problemi u komunikaciji i bliskim odnosima, sagorijevanje i/ili konflikti na poslu, problemi identiteta i životnih faza.
Osim psihologije i psihoterapije, trajan izvor inspiracije su joj priče ispričane kroz film, kazalište, glazbu, ples, slikarstvo i knjige. Vjeruje u moć ljudske kreativnosti i u to da smisao ne pronalazimo, nego ga stvaramo.

***
Moglo bi vas zanimati: