SUNcéBeat – tamo gdje se i Hrvati osjećaju kao Englezi

Suncebeat Mixer.hr-20

Tekst i fotografije: Krešimir Jurina & Žaklina Begić

Zaintrigirani slavom pozitivnih dojmova malobrojnih poznanika koji već tradicionalno hodočaste na SUNcéBeat festival u Tisnom, odlučismo se ove godine u periodu od 20.-27.7. i osobno osvjedočiti u antologijske priče i atmosferu po kojoj je ovaj festival postao prepoznatljiv široj publici. Bivše INA-ino odmaralište u Rastovcu, The Garden, zadnjih je pet godina od početka srpnja pa sve do kraja kolovoza domaći nekolicine uspješnih evenata te slovi kao središte elektronske glazbe, a u organizaciji Southport Weekender, SUNcéBeat se nametnuo kao logičan izbor za sve disco ratnike.

Suncebeat Mixer.hr-5Udaljena svega 15 min hoda od centra Tisnog, sada privatizirana pitoreskna uvala i odmaralište svojim posjetiteljima nudi sve na jednom mjestu: smještaj, izniman gastronomski doživljaj, vrhunsku glazbu i neopisivu kombinaciju čistog mora i mediteranske prirode. Kroz godine postojanja, SUNcéBeat je profilirao svoj glazbeni pravac kao i festivalsku publiku. Za ovogodišnje izdanje SUNcéBeat-a u prodaju je pušteno otprilike 2500 ulaznica. Mnogi će reći malo, ali svi oni koji su ikada i bili na bilo kojem festivalu organiziranom u The Gardenu znaju zašto je tome tako. Festivalski prostor, kao ni ponuda na njemu nije za, hrvatskoj publici poznate, masovke. Iz tog, te još ponekog razloga na ovom festivalu hrvatskih posjetitelja ima u tragovima. Obiteljski festival, kakvim su ga mnogi opisivali to uistinu i jest, i to uglavnom za engleske obitelji. Prosječan posjetitelj ulazi u kategoriju 35+ i dolazi iz neke zapadnoeuropske zemlje, a nađe se tu i pokoji Amerikanac željan idealne kombinacije vrhunske house, funk, soul i r’n’b glazbe, intimne prijateljske atmosfere i prekrasne prirode. Shodno navedenom, i cijene su zapadnoeuropske pa se na festivalu možete počastiti finom craft Garden pivom po 35 kn za 0,5 l dok je za mućkalice sa žestokim pićima prosjek 50 kn. Kad vidiš kako se zabavljaju veseli Englezi, nekako ti kao prosječnom Hrvatu i ne bude žao izdvojiti koju kunu više za ovaj jedinstveni doživljaj.

Suncebeat Mixer.hr-17

Kao i prethodnih godina, SunceBeat je i ove godine probrao samo najbolje od house glazbe i ugostio renomirana svjetska DJ imena poput Henrika Schwarza, Rich Medine, Osunladea,DJ Jazzy Jeffa, Black Coffeea, Louiea Vegu, Jeremyja Undergrounda, Derricka Cartera, Joey Negra, Prosumera, Fish go Deep i mnoge druge. Sve su to mahom povratnici vjerni cjelodnevnom partijanju na SUNcéBeat -u i publici koja ih svake godine dočekuje sa podjednakim oduševljenjem. Raspoređeni na 3 stagea, Beach stage, Main stage i Olive Grove stage, kasnije je najveći pothvat bio stići poslušati sve one koje smo priželjkivali, stoga se unaprijed ispričavamo što smo pojedine izvođače morali izostaviti. No, bile su to slatke muke te smo u pet dana koliko smo boravili na festivalu, maksimalno iskoristiti festivalski sadržaj. Dnevna izdanja su se uglavnom provodila u opuštenoj atmosferi Beach stagea, pokušavajući sakupiti fragmente prethodne večeri i prepuštajući se besprijekornoj zvučnoj kulisi koju smo mogli zahvaliti Funktion One Sound Systemu.

Suncebeat Mixer.hr-7

Henrick Schwarz je u četvrtak bio prvo značajnije ime na Beach stageu koji je pokrio apsoutno sve house podžanrove fokusirajući se uglavnom na svoj odličan afro-deep live act dok je vrhunac njegovog seta bio London Grammar „Wasting my young years“ i njegova autorska stvar „Kuar“.

Odmak od festivalskog kopna svakodnevno su pružali party brodovi koji su iskustvo za sebe. Brod Argonaughty, stari partijaner što se staža tiče, a koliko je partijanje na pučini uzelo maha govori i činjenica da je ove godine Argonauthy dobio pojačanje. U petak smo, zajedno sa Joeyem Negrom, Jeremyjem Undergroundom, Manoo-om i Seanom McCabeom otplovili u kvalitetne house vode. Manno se uglavnom držao deep housea te stvorio idealnu uvertiru Seanu McCabeu koji je nastavio u istom ritmu te na kraju smanjio intenzitet soulful houseom. Disco veteran Joey Negro rasplesao je ekipu svojim, sad već prepoznatljivom, disco editima. Plovidbu smo završili uz Jeremy Undergrounda koji nas je počastio nešto tvrđim acid houseom i zavrtio svoj poznati garage zvuk po kojem je njegov label „My love is underground“ poznat.

Suncebeat Mixer.hr-9

U subotu je zasjalo monumentalno noćno sunce, kako smo od milja nazvali najveću disco kuglu koju smo ikad vidjeli, i obasjalo glavni stage koji je bio rezerviran za DJ Jazzy Jeffa, svima poznatog kao „letećeg“ prijatelja Fresh Princea iz poznate televizijske serije The Fresh Prince of Bel-Air. Zavrtio je tako Jazzy samo klasike hip-hopa, r’n’b -a, soula i funka iz 80-ih, 90-ih i 00-ih poput: Ugly ducklinga „ A little samba“, Zhane „ Mr. DJ“, The Jackson 5 „I want you back“, Steve Winwooda „Higher love“,Soul II soul „Back to life“, Barbare Tucker „Beautiful people“, Tweet „Boogie 2nite“ i rasplesao publiku koja je uz njegov set na plesnom podiju iznova proživjela i prisjetila se najljepšeg periode svog života. Pred sam kraj Jazzyjevog seta, počeo je irski duo Fish go Deep na Beach stageu vrteći tvrđe tech house stvari te zaključili svoj set sa svima poznatom “The Cure & the Cause”.

Suncebeat Mixer.hr-16

Festivalski program je svakim danom trajao do 02.00 h ujutro kada bi se desila, sad već dobro uhodana seoba naroda ili ti sezona lova za sve dežurne taksiste u općini (ovim putem im zahvaljujemo na dobročinstvu i razumjevanju) jer je došlo vrijeme za nju…Barbarella’s…utočište svih neumoljivih plesnih duša…zadnja, ali nipošto manje bitna stanica koja pruža savršeni završetak festivalskog dana. Klub na otvorenom i odlična atmosfera nastavak su svega što se moglo vidjeti i doživjeti tijekom dana u The Gardenu…samo malo tvrđe… Tu sam imala priliku doživjeti Black Coffee-a, tog južnoafričkog DJ-a jedinstvenog stila i pojave kojeg publika ovog festivala štuje kao božanstvo, apsolutno zasluženo. Dupkom puna Barbarella’s došla je poslušati njegov tradicionalno vrhunski južnoafrički afro-deep house. Izmješalo se tu svega, od njegovih autorskih stvari poput „We dance again“ i „Superman“ do Culoe de song „Y.O.U.D“, Dele Sosimi Afrobeat Orchestra „Too much information“i Dennis Ferrera „Touch the sky“. U gomili muških izvođača, uspjela sam poslušati i ženske snage, Black Madonnu koja je Chicago houseom i tech houseom bila ugodno iznenađenje večeri.

Suncebeat Mixer.hr-13Zbog problema sa tehnikom, Barbarella’s je nedjelju dočekala zatvorenih vrata te se, na sreću posjetitelja, program nastavio na Main stageu što je donijelo neopisivo financijsko olakšanje i skratilo vrijeme utrošeno na tranzit do kluba i nazad. Na Olive Groveu odvijao se „20 years of ATJAZZ“ što se pokazalo idealnom prilikom za čuti Osunladea, još jednog od dobrih duhova SUNcéBeat-a i čestog gosta kojeg samo do tada na festivalu imali priliku vidjeti samo u prolazu u ulozi promatrača. Za vrijeme svog seta žanrovski se držao prepoznatljivog afro-deep housea i reprezentativno predstavio svoj label „Yoruba“ svojevrsnim tributeom preminulom Princeu.

U nedjelju je izdominirao neponovljivi Louie Vega koji je svirao na Main stageu poslije Jerremyja Undergrounda. Set je otvorio nezaboravnom „I choose you“ te nastavio seriju čistog školskog housea vrteći Barbaru Tucker „I get lifted“ i „Masters at work“ klasike do 07.00 h ujutro te označio kraj seta dugog više od 3 h.

Punog srca internacionalnih poznanstava, bolnih nogu i pregorene aplikacije za prepoznavanje muzike, još uvijek sortiramo dojmove i zaključak je jednoglasan, SUNcéBeat je jedinstveno, gotovo duhovno iskustvo. Intimna obiteljska atmosfera i prekrasna vibra zaštitni su znak ovog mjesta kojem ćemo se svakako vratiti dogodine.

Suncebeat Mixer.hr-14