Susret s pjesnikinjama Goranovkama u Pločniku

Gdje su danas u Hrvatskoj pjesniknje? Kako žive, u kakvim uvjetima stvaraju, s kakvim se uvjetima suočavaju? Kad, kako, i koliko pišu i objavljuju? Koliko se njihov položaj razlikuje od onoga kolega pjesnika, te od onoga kolegica prozaistkinja i publicistkinja? Ako je poezija danas općenito marginalizirana u medijima i javnome prostoru, kao što se to često govori, što je tek s poezijom koju pišu žene? Jesu li za pjesnikinje neka prošla vremena bila bolja, a kakve mogućnosti i potencijale nose ona buduća?

To su tek neka pitanja koja su potakla da se, uoči Međunarodnog dana žena, ali i ovogodišnjeg Goranovog proljeća, u Pločniku, 06. ožujka, upriliči susret s četirima renomiranim pjesnikinjama.

Sonja Manojlović, Dorta Jagić, Ana Brnardić i Monika Herceg, autorice koje pripadaju različitim generacijama i baštine vrlo različite poetike i senzibilitete, veže činjenica da su sve četiri dobitnice najprestižnijih priznanja za poeziju u Hrvatskoj danas: nagrade Goranov vijenac (Manojlović, Jagić), odnosno Goran za mlade pjesnike (Jagić, Brnardić, Herceg). Pretpraznična atmosfera poslužit će kao povod da se s gošćama među ostalim porazgovara i o smislu i značenju praznika i manifestacija – kako onih književnih, tako i onih društvenih – kao i književnih nagrada i hijerarhija koje ove proizvode i održavaju. Da sve ne bi ostalo na razgovoru, ovo će druženje Goranovke nadopuniti i čitanjem svojih pjesama.

Susret s pjesnikinjama-Goranovkama osmislili su Sanja Baković i Dinko Kreho, koji će i moderirati ovaj događaj.

Događaj podupiru i organiziraju: platforma Odvalimo SE Poezijom, Centar za Kreativno Pisanje Cekape i klub Pločnik.

Ulaz je slobodan.