Sutra počinje ACTFEST

actfest_banner

CIRCUIT BENDING RADIONICA
Autonomni centar – ACT, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec / 16-20 h
Sudjelovanje: besplatno
Voditelj radionice: Kruno Jošt (Hrvatska)

Prošla su već desetljeća od kada je John Cage koristio nepredvidive šumove radio uređaja za svoje nastupe u kojima se služio postupcima slučajnosti u stvaranju glazbe. Ova će radionica omogućiti da sličnim postupcima otkrijemo što se nalazi unutar prenosivog radio uređaja (i drugih uređaja koji mogu proizvesti zvuk) kroz intuitivno istraživanje kako ih preraditi/reciklirati u glazbeni instrument. Umjesto da gledamo na radio uređaj kao pasivni uređaj za primanje radio valova, kroz radionicu ćemo koristiti jednostavne tehnike kako bismo promijenili električni krug te time stvorili noise instrument.
Intuitivno istraživanje kojim ćemo pretvoriti stare radio (i ostale) uređaje u DIY instrumente nastaviti će se i sa intuitivnim istraživanjem zajedničke kompozicije, improvizacije i nastupa. Sudionici/ce radionica koristiti će vlastite instrumente stvorene na radionicama kako bi naučili slušati i svirati kroz kolektivno improviziranje. Različite tehnike dirigirane glazbene improvizacije biti će predstavljene u grupi te će svi sudionici/ce biti potaknuti da unesu svoje ideje u zajedničko stvaranje.

Svaki od sudionika/ca treba na radionice donijeti jedan ili više starih radio uređaja koji rade isključivo na baterije, ili neke od igračaka mlađe braće ili sestara ili vlastite, stare walkmane i sl. Za circuit bending je ipak najzahvalnije hakiranje radio aparata iz 80-ih jer imaju najveće elektronske ploče iz kojih je najlakše dobit čudne zvukove koje ćemo tražiti. Svi uređaji trebaju raditi isključivo na baterije.

Za sudjelovanje na radionici nije potrebno nikakvo predznanje. Radionice su namijenjene za sve uzraste posebice za osobe koje vole zvuk u svim oblicima te zajedničko eksperimentalno muziciranje.

O voditelju radionice:

Kruno Jošt kroz transdisciplinski diskurs istraživanja spoja umjetnosti, novih tehnologija, nauke i svijesti djeluje kroz raspon radova u mediju videa, zvuka, net-arta, performansa, instalacije, culture jamminga, artivizma, detournmenta, socijalnih intervencija, hackinga i sl. Također radi na polju slobodnih medija, slobodne i otvorene kulture te kulturne razmjene. Studirao je na ALU Zagreb, Gerrit Rietfield Kunst Academy Amsterdam, trenutno na MFA pri Transart Institute Linz, Austrija. Djeluje kroz GentleJunk co., vodi GentleJunk NetLabel za nekonvencionalnu glazbu, osnivač je i član Slobodnog radija: stanice M.I.R., te organizator Multimedijalnog kampa i festivala za suradničku i nekonvencionalnu glazbu EEII.