Svečana izvedba ‘Stilskih vježbi’ u Gavelli povodom 49 godina izvođenja

Foto: Mladen Pobi

U nedjelju, 29. siječnja 2017., u 19.30h u Dramskom kazalištu Gavella u Zagrebu, kao dio posebnog programa obilježavanja 12 godina Planet Arta održat će se svečana izvedba ‘Stilskih vježbi’ u povodu 49 godina izvođenja.

„Stilske vježbe“ fenomen su svjetskih razmjera. One su najdulje izvođena predstava na svijetu s istom glumačkom postavom zbog čega su uvrštene i u Guinnessovu knjigu kulturnih rekorda.

Roman „Stilske vježbe“ Raymonda Queneaua svojevremeno je poslužio kao predložak redatelju Tomislavu Radiću za predstavu koju su Pero Kvrgić i Lela Margitić svojom virtuoznošću poveli u svjetsku kazališnu povijest. U „Stilskima“ se radi o jednoj običnoj zgodi iz svakodnevnog života koja u tumačenju Kvrgića i Margitić na dvadesetak različitih načina postaje vrhunska komedija, burleska koja mami salve i salve smijeha.

„Stilske vježbe“ jednako oduševljavaju pasioniranu kazališnu publiku, kao i mlađe naraštaje koji se prvi put susreću s kazalištem. Predstava je to za sve generacije, predstava koja stvara kazališnu publiku. Zahvaljujući majstorskim glumačkim kreacijama Lele Margitić i Pere Kvrgića, interes publike za tom predstavom ne jenjava, te ona već 49 godina puni kazališne dvorane te je stekla kultni status i za nju se uvijek traži karta više.

Premijera je održana 19. siječnja 1968., u Teatru ITD.

Sljedeće izvedbe su 11., 19. i 24. veljače u kazalištu Mala scena, a cijena ulaznica je 80 kn.