Svijetli trenuci za kraj Trickyevog koncerta u Zagrebu

tricky-2

Piše: Žaklina Begić

Očigledno mu se neki nemili trenuci sa gostovanja u Hrvatskoj nisu zamjerili pa se Tricky na vlastiti zahtjev, kako je organizator izjavio, a mediji prenijeli, deset mjeseci nakon koncerta u Zagrebu i neslavnog koncerta u Splitu odlučio za povratnički nastup u metropoli, te premijerni u Rijeci.

Skraćena za podosta kvadrata (tribinu i galeriju) Tvornica kulture je ugostila bristolsku trip-hop legendu Trickyja i Skilled Mechanics, neobičan glazbeni kolektiv čiju kralježnicu uz Trickyja čine DJ Milo i Luke Harris (bubnjar). Zajednica je to osebujnih glazbenika koja stvara i spaja nespojivo kroz različite žanrove i uglavnom vokalne kolaboracije poput Francesce Belmonte, Oh Land, Ann Dao, Xdarea i kineske reperice Ivy艾菲.Te iste vokalne suradnje postale su prepoznatljive za 20-godišnji opus Adriana Thawsa u koji se ubrajaju i suradnje sa Bjork, PJ Harvey, Neneh Cherry, Cindy Lauper, Costanzom Francavilla, Nnekom i drugima. Zanimljivost više na novom materijalu je i Tricky sa svojim intenzivnijim vokalnim dionicama.

tricky-4Tricky je na taktove intra Vbyz Kartela zakoračio na pozornicu i otvorio koncert sa prvom stvari „I’m not going“. Mračna, teška i pomalo komorna atmosfera intenzivirala je osjećaj napetosti koji se osjećao u prvih pola sata koncerta. Na stranu polemike i mišljenja o opravdanosti Trickyjevog napuštanja splitskog koncerta, na zagrebačkom koncertu se nije moglo zanemariti sustezanje publike koja kao da je strahovala da bi neka neželjena reakcija ili glasniji dijalog mogao isprovocirati i natjerati na odlazak ovo cijenjeno ime trip-hopa. Na sreću to se ipak nije dogodilo i Tricky je nastavio koncert uglavnom sa stvarima „Here my dear“, „Hero“, „Diving away“, „“,We begin i „Unreal“ sa novog albuma. Kroz komotno rasprostranjeno ljudstvo primjetih tek šačicu indivuda čije su reakcije odavale blijede naznake oduševljenja tipičnog za koncertna događanja.

Nakon 45min koncerta bend je uzeo 5 minuta pauze te se zabrinuh kako se crne slutnje sa početka koncerta obistinjuju jer je netom prije kraja zadnje pjesme u prvom setu netko iz zadnjih redova viknuo: „PLAYBACK!!“ No Tricky se vratio i nastavio nastup bez previše interakcije sa publikom dok mu je osim potezanja i bacanja stalaka za mikrofone zanimaciju i glavni scenski pokret činilo i podizanje potkošulje koje je do kraja koncerta, poput tika, postalo čak i simpatično. Do tada relativno tih i na trenutke nerazgovjetan, svijetli trenuci su došli pri kraju koncerta. Stariji klasici su svakako popravili opći dojam pa su tako stvari poput : „Parenthesis“, „Valentine“, „Palestine girl“, „Sun Down“, „“Vent“ i „Black steel“ podsjetile na sve razloge zašto je Tricky izvođač zbog kojeg smo u ponedjeljak pohodili Tvornicu kulture.

tricky-5

Trickyjevo glazbeno stvaralaštvo preslika je njegovih životnih okolnosti i odabira, i u tom segmentu vjerujem da je malo onih koji su svoje životno iskustvo transformirali na tako kreativan način kao što je to učinio on. No ne mogu se oteti dojmu kako je to isto stvaralaštvo u koncertnom formatu jučer prošlo neslavno.