Svim ženama koje su ili će jednog dana pokoriti glazbenu industriju

Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se tradicionalno slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. On predstavlja povijesnu borbu koju su žene morale voditi da bi uživale jednaka prava u društvu. Dobile su pravo glasa, pravo na obrazovanje, pravo na odabir majčinstva, pravo na obnašanje svih funkcija u društvu te sva temeljna prava osigurana zakonima. Ta borba traje i danas. Time se misli na veću zastupljenost žena na tržištu rada i u politici, sprečavanje svih oblika nasilja nad ženama te ostvarenje potpune ravnopravnosti u društvu. Djelovanje usmjereno na ostvarivanje ravnoteže zahtijeva promjene, više priznavanja i prepoznavanja umjesto podcjenjivanja i smanjenog vrednovanja.

Kada govorimo o važnim ženskim doprinosima u povijesti kulture glazbe, uz vokalistice i instrumentalistice, oni se odnose i na doprinos menadžerica izdavačkih kuća koje su poduzimale rizike kada je bilo potrebno, DJ-ica koje su svojim radom definirale scenu, urednica, fotografkinja, novinarki te drugih umjetnica i producentica koje se s pravom mogu smatrati vizionarkama, ženama koje su svojom karijerom nadmašile prolazni status zvijezda i tokom svog rada borile se za ravnopravan status žena u društvu. Žene su oduvijek bile prisutne u stvaranju glazbene povijesti. Pokušati složiti relevantan i kratak popis žena koje su nas zadužile je nemoguć projekt jer nas je svaka od njih zadužila svojim radom i pojavom. No, zato možemo govoriti o mogućnostima.

Početak 2018. nažalost još jednom je doveo u fokus neravnopravnost među spolovima, ovaj put i u glazbi, posebno tokom održavanja priznate svjetske dodjele glazbene nagrade Grammy koja je u posljednjih pet godina imala tek 9,3% nominiranih glazbenica. Novija statistička istraživanja pokazuju da je tek 16% glazbenih umjetnika na vrhu top ljestvica bilo žena, a sam omjer producenata naspram producentica je poražavajućih 49:1.

Brojke su bitne, treba ih mijenjati, ali još bitniji je stav. Kao kolektiv, dijelimo ideje, uspone i padove te priče iz vlastitog iskustva, ali možemo i same za sebe definirati što za nas osobno znači postizanje uspjeha jer univerzalne definicije nema. Umjetnicama i glazbenicama, kad je u pitanju talent, mogućnosti su gotovo neograničene. Kad kažemo gotovo, svjesni smo da u jednom trenutku, koliko god vaša glazba bila očaravajuća, netko će vam morati dati priliku da se pokažete. Pored stvaranja fantastične glazbe, puno toga se svodi na radnu etiku i ambiciju jer su vam šanse u startu manje kao ženi. Budimo realni. Pogotovo ako želite stvarati iza kulisa glazbene industrije. No, ukoliko to zaista želite, strast će vas gurati dalje. Žene počinju iznova pisati povijest. Imaju novu, jasnu viziju kako izgleda uspjeh i drugačije načine na koje do njega dolaze. Uspjeh leži u poznavanju vlastitih slabosti i iskorištavanju svojih prednosti. Ne budite sramežljive. Budite strastvene i verbalizirajte svoje želje, pustite glas, ulažite u svoja znanja i vještine, povežite se sa ženama mentoricama, razmjenjujte korisna iskustva iz prve ruke i stvarajte prilike. Dozvolite da svijet percipira vašu snagu i moć.

Bez vas bi glazba bila mnogo siromašnija i zato vam hvala i sretan vam Dan žena, uz čestitke svim ženama koje su prokrčile put današnjim zvijezdama svjetske glazbene scene, ali i feminizmu, počevši od onih koje su za žene napravile mjesta u glazbenoj industriji, do onih koje su tu industriju na kraju pokorile. U tom kontekstu, nije li zapravo svaki dan – dan žena?!

Vaša urednica