Teatar &TD donosi provokativni projekt talijanskog kazališnog kolektiva Sotterraneo

Predstava Overload počiva na tekstovima američkog pisca Davida Fostera Wallacea

Europski projekt apap- Perfroming Europe 2020, u Teatar &TD donosi provokativni projekt talijanskog kazališnog kolektiva Sotterraneo, višestruko nagrađivanu predstavu Overload te radionicu Theatre Fit istog kolektiva.

Predstava Overload počiva na tekstovima američkog pisca Davida Fostera Wallacea čiji su polja interesa i preokupacije bliski našima, primjerice: uloga medija u kreiranju današnjeg društva, galopirajuća industrija zabave i posljedično fragmentirana percepcija. 

U prezasićenom medijskom prostoru krećemo se između masovnih distrakcija i digitalnih mutacija. Preopterećeni informacijama, živimo u stanju konstantne alarmiranosti koju su naši preci mogli doživjeti jedino u ratnoj situaciji. Informacijski šum širi se po cijeloj planeti.  Trebamo li se stišati  i shvatiti što je uistinu vrijedno naše pažnje?

Svojim govornim iskazima izvođači neumorno upućuju na veze prema skrivenom sadržaju te pokreću mehanizam proizvodnje atrakcija i slika u gledatelju. Hoće li će se angažirati u otkrivanju skrivenog sadržaja, izbor je na gledatelju. Pristajući na taj angažman fokus publike biva izmješten sa glavne radnje u kaotičan labirint distrakcija gdje gledatelj pokušava pronaći djeliće nečega što tek podsjeća na svakodnevicu. Predstava Overload bazira se na agitacijskom govoru i hipertekstualnoj strukturi.

Radionica Theatre – Fit bazira na indvidualnim i kolektivnim vježbama te improvizacijama na zadane teme. Broj polaznika je ograničen na 20, a svoje prijave ( ime, prezime, godina rođenja) šaljite na itd@sczg.hr. Prijaviti se mogu isključivo punoljetne osobe, s ili bez kazališnog iskustva.

Sotterraneove radionice zasnivaju se na ponavljajućim repeticijama, govornim i gestikulacijskim improvizacijama, grupnoj dinamici te pokretu. Na taj se način kontinuiranim izmjenama izvedbenih scenskih razina, sudionike stavlja u poziciju potrage za dinamikom igre i izvođačkim senzibilitetom.

Potrebno je ponijeti udobnu odjeću, bilježnicu, olovku, bocu vode i, ono najvažnije, samoironiju.

Radionica će se održati 23. listopada od 10:00 do 13:00, a predstava je na rasporedu 24. listopada u 20:00 u Velikoj dvorani &TD-a. Ulaz na sve je besplatan.

Više o svemu na itd.sczg.hr.

****

Kazališni kolektiv Sotterraneo započeo je s radom u Firenci 2005. godine. Sotteranneo istražuje jezične mogućnosti kazališta – mjesto karakterizirano fizičkim i intelektualnim vremenom, koje je u isto vrijeme staro i beznadno suvremeno. Sotterraneo voli eksperimentirati s različitim formatima, proizvodeći multidisciplinarne i slojevite komade u potrazi za formom i sadržajem. Oni variraju od klasičnih izvedbi do predstava koje ovise o specifičnoj lokaciji i često su usredotočeni na proturječja i tamne strane današnjice. Nadalje, Sotterraneov avant-pop pristup nastoji pričati o našem vremenu pri čemu uspostavlja ravnotežu između kolektivne mašte i najvišeg nekonvencionalnog razmišljanja. U tome je kontekstu pozornica mjesto na kojemu se formira državljanstvo, kao i svakodnevne geste kulture testiranja kritičke svijesti publike. Naposlijetku, publika je glavni sugovornik skupine i u središtu svih njihovih projekata.

Sotterraneo je osvojio neke od najvažnijih nacionalnih i međunarodnih kazališnih nagrada: Lo Straniero nagradu i posebnu nagradu Ubu 2009. godine, Hystrio Castel dei Mondi nagradu 2010. godine, Srebrni lovorov vijenac za predstavu Dies Irae na sarajevskom MESS festivalu 2011. godine, Eolo nagradu u kategoriji najboljeg novog izvođača za predstavu Dječja Republika, kao i nagradu ACT festivala te prvu nagradu BE FESTIVALA za predstavu Homo ridens na BE festivalu u Birminghamu 2012. Konačno, 2016. godine, osvojili su Best of BE Tour nagradu BE festivala u Birminghamu. Njihov komad Preopterećenje nominiran je za Ubu nagradu u kategorij najbolje predstave 2018. godine.