Teho Teardo i Blixa Bargeld – savršeno kontrolirani kaos u Pogonu Jedinstvo

Photo credit: Mladen Pobi

Sinoćnji koncert talijanskog skladatelja Teha Tearda i Blixe Bargelda, renomiranog frontmana kultnih Einstürzende Neubauten te bivšeg člana Bad Seeds, može se bez zadrške svrstati u jedno od značajnijih kulturnih događanja u Zagrebu ove godine, happeninga dostojnog svake kulturne prijestolnice Europe, o čemu svakako svjedoči i dvostruka rasprodanost ovog glazbenog događanja u izuzetno kratkom roku.

Photo credit: Mladen Pobi

Koncert ova dva glazbena virtuoza u Pogonu Jedinstvo tek je dio programa koji obuhvaća i filmsku projekciju uz razgovor, DJ večer, stručna vodstva i radionice u sklopu putujuće izložbe „Geniale Dilletanten”, projekta koji je u Hrvatskoj realiziran od strane Goethe-Instituta Kroatien u suradnji s Udruženjem za razvoj kulture “URK” i Klubom Močvara.

Photo credit: Mladen Pobi

Teho i  Blixa kroz svoj nastup pružili su upravo jedno umjetničko putovanje između Rima i Berlina istražujući na pozornici nove glazbene teritorije, jezike koji  razdvajaju i umjetnost koja spaja. Ova dva ambasadora kulture zaista u svojoj umjetnosti utjelovljuju sliku Hansa Holbeina isprepličući s glazbom teme putovanja, smrtnosti, iluzije, filozofije, ljubavi… Tokom zagrebačkog nastupa proveli su nas kroz svoj prvi album „Still Smiling“ i maestralno drugo izdanje „Nerissimo“, prebirući pjesme poput „Mi Scusi“, “Come Up And See Me, “The Beast”, “The Empty Boat”, “Ich Bin Dabei”, pokazujući nam sve nijanse mračnosti svoje mikro drame u kojoj je ovaj glazbeni kaos savršeno kontroliran, a svaki ton, svaki krik, svaki šapat ima svoju svrhu i svoje mjesto u tom glazbenom poretku.

Photo credit: Mladen Pobi

Markantna figura Blixe Bargelda na pozornici Pogona Jedinstva nije odavala ni trunku pretencioznosti u svojoj pojavi. Ovaj glazbeni genije djelovao je izuzetno umirujuće u svojoj medijaciji između Tehove gitare, gudalačkog mini orkestra i publike, čak i nakon bisa koji je doslovno započeo „krvavo“ spontanom šalom između glazbenika i publike koja je izazvala toliku salvu smijeha kod Tehe da mu je nos prokrvario. Nakon neuspješnog 15minutnog pokušaja sanacije epistakse tokom koje je Blixa na vrlo ljudski i simpatičan način pokušavao animirati publiku pokazujući da njegova crna zaista sadrži sve boje spektra, svi su shvatili da ova ugodna večer ipak mora završiti nedorečena u nadanju da će nam se glazbena putovanja još jednom sresti.

(Emanuela Tomino/Mixer.hr 08.02.2017.)