“Teške” uspavanke i laki snovi

baby

Inspirirana uspješnim uspavljivanjem malog Marina pjesmama QOTSA, koji je prijateljici priuštio neprospavane noći, i viješću da stare legende metala Iron Maiden planiraju objavu “heavy” uspavanki, morala sam podjeliti s vama recept koji će pomiriti jaz generacija malih puzajućih vražićaka i njihovih (zauvijek) mladih roditelja. Dakle, nebitno pripadate li superteškoj ili pero-lakoj kategoriji nespavača, predlažem da provjerite ove naredne retke –  bedtime rutina u jednom kliku tipke play.

Konvencionalna mudrost tvrdi da su uspavanke savršen izbor za sve malene grogi puzavce zbog laganog tempa i relaksirajućeg učinka koji donose. Bebe će reagirati na bilo koju vrstu umirivanja, no instrumentalna glazba se pokazala kao jedan od efektnijih načina već stoljećima. Vrlo je vjerojatno da ste nakon nebrojenog slušanja klasičnih dječijih uspavanki i rima skloni bježati iz sobe čupajući kosu već nakon uvodnih tonova, no srećom za vaše umorne uši postoji niz izdanja rock uspavanki, jer tko kaže da to moraju biti uspavanke koje ste vi slušali prije najmanje dvadeset, trideset godina.

Radi se o sve redom klasicima rock i metal scene koji su obrađeni u instrumentalne uspavanke koje garantirano donose mir i vama i malim majstorima. Svaki glazbeni “snob” koji se teško odvaja od distorzije pronaći će nešto po svom guštu u širokoj lepezi izbora bendova od Pink Floyda, Queen, Nirvane, Toola, Radioheada, Metallice, AC/DC-a među ostalima, ili Bob Marleya, Coldplaya i lakših verzija pop-rocka. Novo izdanje s Iron Maidenima čak zvuči uvrnuto prilično s pjesmama “Fear of the Dark”, “2 Minutes to Midnight” i “Seventh Son of a Seventh Son”.

No što god izabrali, svakako će zvučati ugodno i vama i mališanu koji će napokon dati i vama dvije minute mira, a možda vam čak dođe da mu/joj u šaptajućoj verziji otpjevušite svoje omiljene rock stihove. No nemojte se zanijeti i zeznuti trud growlanjem.

Meni osobno omiljene Rockabye Baby verzije možete potražiti ovdje, a prijatelj Google će vam pomoći da nađete još dodatnih izvora spasonosnih nota poput Cradle rock music i drugih.

Ukoliko ste došli do kraja ovih redaka unatoč tome što niste ponosni “vlasnik” jednog malog puzavca, garantirano djeluje i na nervozne cimere i roditelje. Isprobano iz prve ruke.