The Beatles, Miles Davis i The Stooges na reviji glazbenog filma

U zagrebačkim kinima Europa i Kaptol Boutique Cinema od 27. do 30. travnja održat će se revija glazbenog filma u kojoj će biti prikazana četiri atraktivna slikopisa, tri o gorostasima glazbene scene 20. st. i jedan mjuzikl.

“Gimme Danger” Jima Jarmuscha dokumentarni je osvrt na The Stoogese ostvaren uz punu suradnju najistaknutijeg člana grupe, Iggyja Popa. „Tražio sam snimke koje nisu dosad viđene, kako bih ostvario divlji, zbrkan, zabavan, emotivan i snažan film, upravo onakav kakvi su bili The Stoogesi,“ objasnio je Jarmusch i rekao da je najteži dio bio prikupiti foto i video materijal. U potragu se uključio i Iggy Pop: „Zvao sam obožavatelje, narko dilere, čudne sljedbenike sastava i govorio im da daju čovjeku ono što traži’“, dodao je Iggy, tvrdeći kako je iz tog razdoblja osobno imao samo jednu fotografiju s roditeljima.

Dokumentarac „The Beatles: Eight Days A Week“ Rona Howarda usredotočen je na godine turneja (250 koncerata od 1963.-1966.) grupe koja je tad živjela u pokretu, od koncerta do koncerta, gužvajući se po hotelskim sobama, pišući nove pjesme u kombijima i izbacujući dva albuma godišnje, dok posljednja klapa pada na čuvenu svirku na londonskom krovu 1969., njihov posljednji zajednički koncert. Filmska reminiscencija obiluje arhivskim snimkama i fotografijama, glavni su sugovornici Paul McCartney i Ringo Starr, a svoja su iskustva obožavatelja iz tog razdoblja podijelili Elvis Costello, Whoopi Goldberg, Sigourney Weaver i Malcolm Gladwell.

Redateljski debi glumca Don Cheadlea, igrani „Prije svega Miles/Miles Ahead“ bavi se životom i glazbenim opusom velikana jazza Milesa Davisa, pokušavajući proniknuti u nutrinu zagonetnog čeljadeta i shvatiti filozofiju jazza. Cheadle tumači i glavnu ulogu.

„Raspjevana ulica/Sing Street“ igrani je mjuzikl irskog sineasta i glazbenika Johna Carneyja, ponajviše zapaženog šarmantnom dokudramom „Jednom/Once“ (2007), nagrađenom Oscarom za izvornu pjesmu. „Raspjevana ulica“ smještena je u Dublin 1980-ih, a posrijedi je topla priča o odrastanju i potrazi za identitetom, u kojoj glazba igra odlučujuću ulogu. Junak je 15-godišnji Connor koji muke tinejdžerstva liječi osnivanjem glazbenog sastava.

Nakon 30. travnja svi filmovi će se prikazivati u kinima diljem Hrvatske