The Goddamn Gallows – zloglasna petorka u pohodu na Vintage Industrial

Grad Detroit je jedan od sinonima za povijest američke glazbene scene i, unatoč blijedoj slici njegove trenutne postapokaliptične stvarnosti, prevarili biste se kada biste pomislili da glazbena scena usred tog surovog okoliša leži mrtva i zaboravljena. Upravo u tom “gradu duhova” ponosnom na svoje glazbeno nasljeđe naići ćete na kotao u kojem se pod najšarenijim glazbenim utjecajima talio zvuk zloglasnih The Goddamn Gallows.

Njihovi nastupi prava su erupcija sulude, nepredvidive energije i nezaboravnog iskustva, što sa bine, što ispred bine. Njihov specifični bluegrass/psychobilly zvuk kombiniran s gypsy punk, metal i hc elementima koji se lome na rifljači, harmonici i bendžu garantira smrt dosadi i odlična je pozivnica za ubiti anemični ponedjeljak na izdisaju. Ususret svom premijernom nastupu u Vintage Industrial Baru 13. studenog, ovaj osebujan kolektiv pristao je u kratkim crtama približiti nam djeliće svog glazbenog putovanja.

Za nekoliko dana počastit ćete nas svojim premijernim nastupom u Hrvatskoj. Zagrebačka publika nestrpljivo vas iščekuje, a nas zanima kakvo raspoloženje vlada u vašem taboru?

Već godinama imamo želju nastupiti u Hrvatskoj! Fishgutzzz, naš basist, ima korijene u Hrvatskoj. Njegovi baka i djed dolaze iz malog naselja Kostrići (prezime mu je Kostrick) kraj rijeke Une. Emigrirali su u Detroit početkom prošlog stoljeća. Posjetio je nedavno svoje rođake i pričao nam o ljepotama zemlje i njezinih ljudi. Također je pohodio koncert D.O.A. u Vintage Industrialu i opisao klub kao genijalno mjesto za svirku.

Opisuje vas se kao jedinstveni bend čiji izričaj izmiče ionako dugačkoj listi glazbenih žanrova kojima se glazba inače ukalupljuje. Posjedujete prepoznatljiv zvuk koji su pojedinci prozvali “gutterbilly blues” ili “hobocore”. Za nekoga tko nije do sada imao prilike upoznati se s vašim opusom, kako biste najlakše približili njegove karakterstike?

Naš zvuk nikada nije bio uspješno definiran, ali je uvijek jasno odakle naši utjecaji dolaze. Svi smo odrasli na punku, metalu, hip hopu, countryju, ranom bluesu i bluegrassu… i implodirali bismo od dosade da stvaramo unutar žanrovskih ograničenja. Ljepota američke glazbe kao takve jest u tome što proizlazi iz svih kultura svijeta. Ona je sreća i tuga imigranata, robova i obitelji koje bježe od siromaštva u nastojanju da stvore bolji svijet za sebe.

Možete li nam reći više o glazbenom putovanju tokom stvaranja vašeg posljednjeg studijskog izdanja? Znatiželjna sam otkriti tko i što je sve utjecalo na njegovu završnu sliku i u kojem ste smjeru krenuli nakon albuma „The Maker“.

Zapravo, upravo smo završili sa snimanjem našeg šestog studijskog albuma u Detroitu. Krenuli smo tragom mračnih, teških elemenata „The Makera“ i proširili ih. Album je producirao Jack Gibson iz Exodusa i vjerujemo da nam je to najbolji album do sada. Bit će objavljen preko naše njemačke etikete Crazy Love Records u ožujku sljedeće godine.

Što vas je inicijalno okrenulo glazbi? Kako ste započeli tu avanturu? U ranim danima The Goddamn Gallows spavali ste u napuštenim zgradama, skvotovima, kampovima, garažama, a 2007. ste napustili sve što ste imali i odlučili se potpuno posvetiti glazbi…

Inspiracija i poriv za pisanjem i stvaranjem glazbe uvijek je bio u nama od ranog djetinjstva. Pisati priče, poeziju ili svirati u tinejdžerskom punk rock bendu je uvijek bilo dio svakog od nas.

Od tih najranijih dana do danas iza sebe brojite kilometre i kilometre neprestanih turneja koje su vam priskrbile i nove članove koji čine trenutnu postavu benda. Kako trenutno funkcionirate?

Ova (peteročlana op.a.) je zapravo jedna od ogoljenijih postava benda od njegovog osnutka i mislim da nam je omiljena. Startali smo kao duo koji je svirao na ulicama za sitniš da bismo nakon nekoliko godina turneje dosegli broj od sedam članova koji su među sobom na bini izmjenjivali deset instrumenata.

The Goddamn Gallows je jedan od onih bendova koji se nalaze na turneji kojoj se ne nazire kraj. Koje ste nezaboravne uspomene skupili do sada na tim proputovanjima?

Imali smo sreće da smo vidjeli i upoznali više svijeta nego što se ijedan od nas mogao nadati. Upravo neku večer, nakon što smo tokom i poslije svirke upoznali mnoge Katalonce, vozili smo se natrag kroz Barcelonu dok su oni na ulicama ustajali protiv španjolske vlade zahtjevajući neovisnost i uspješno blokirali regiju. Većina Amerikanaca nema pojma o tome što se (u Europi) događa, a mi smo bili usred toga. Znali smo kampirati u pustinji pod kišama meteora i grmljavinskim nevremenom, ili pak promatrati puno nebo helikoptera u potjerama za bjeguncima iz zatvora. Gledali smo avione kako slijeću na autocestu i proganjali su nas duhovi u švedskim štalama. Gledali smo kako ljude ubijaju pred našim očima i s druge strane upoznali toliko naših glazbenih heroja…

The Goddamn Gallows su poznati po zloglasnim nastupima zbog svojih spontanih i suludih eskapada na bini? Kakav nam to kaos spremate?

Nikada ne znate što će se dogoditi na nastupu The Goddamn Gallows, ali nakon dvanaest godina neprestane turneje, garantiramo vam da se nešto mora dogoditi.

(Emanuela Tomino/Mixer.hr)