The Strange, Stray Dogg i Haiku Garden nominirani za najbolji europski album

Nagradu dodjeljuje IMPALA, najveća europska udruga nezavisnih izdavača

Nakon što su osvojili laskavu titulu Rock&Off izvođača godine, The Strange je danas objavio predivnu vijest – nalaze se na listi 18. nominiranih albuma u trci za najbolji Europski album 2018. godine koju dodjeljuje IMPALA, najveća europska udruga nezavisnih izdavača. Lista sadrži nominacije autora na prostorima Europe koji su predloženi zbog njihove glazbene, umjetničke ili neke druge autentične kvalitete. Uvjet je da nominirani album mora biti objavljen na Europskoj nezavisnoj etiketi između siječnja i prosinca u tijeku kalendarske godine. Prethodni dobitnici ove nagrade su Efterklang, Adele, The XX, Caribou, Guadalupe Plata, José Gonzalez, Agnes Obel i GURR.

Uz hrvatski sastav The Strange, na popisu nominiranih našli su se Stray Dogg iz Srbije i Haiku Garden iz Slovenije.

Nagrada Europski nezavisni album godine je pokrenuta 2011. godine, zajedno sa godišnjom nagradom Izvaredan doprinos europskoj glazbi povodom desete godišnjice organizacije IMPALA. Cilj ove nagrade je da prikaže širinu i raznolikost talenata nezavisnog sektora širom Europe.

“Ova nagrada je namjenjena najkvalitetnijem nezavisnom albumu ove godine. Ponovo imamo odličan i bogat uži izbor, koji nam insinuira na jednu ključnu činjenicu: Nezavisna glazba nastavlja očaravati slušatelje. Sada je na žiriju da odluči tko će biti zasluženi pobjednik ove godine”, izjavila je predsjednica IMPALE Helen Smith.

Ovogodišnja novina je da će pored novčane nagrade za pobjednika neki od nominiranih biti izabrani da nastupe na nekoliko festivala kao što su M4Music u Švicarskoj, C/O Pop u Koelnu, The Great Escape u Brightonu, Primavera u Barceloni i MIDEM u Canes. Rezultate glasanja očekujemo krajem ovog mjeseca.