The XX: Pobjedu u Boćarskom domu odnijela je publika

img-20161129-wa0004
Tekst i fotografije: Žaklina Begić

Veliki se „hype“ stvorio uoči dolaska britanskog electro-pop trojca The XX u našu metropolu. „Velika čast i privilegija“, „Koncert otvorenja europske turneje“, „Jedini grad u regiji“ i slične krilatice bile su  učestalost koju sam imala priliku čuti kroz različite medijske kanale i koje se, uz glazbu kao imperativ, nisu mogle zanemariti. Zbog stvaralačkog opusa grupe The XX i osobnih asocijacija na njihov rad, bila sam poprilično skeptična po pitanju atmosfere i koncertnog formata.

img-20161129-wa0003

U iščekivanju trećeg studijskog albuma „I See You“, koji su najavili pjesmom „On hold“ i iznimno uspješnim albumima „XX“ i „Coexist“, publika je gotovo delirično pozdravila Romy Madley Croft, Jamieja xx-a i Olivera Sima.  Boćarski dom je preksinoć ugostio impresivan broj inozemnih fanova koji su, za jedan od malobrojnih gradova turneje na koju su se otisnuli XX-ovci, odabrali baš Zagreb. Hvala im na tome jer su upravo oni pridonjeli idiličnoj atmosferi koncerta.

img-20161129-wa0012

I Dare You“ nas je uvela u koncertno raspoloženje, nakon koje su uslijedile pjesme „VCR“ i „Crystalised“ koje je publika oduševljeno otpjevala zajedno s bendom. Prvi je dio koncert očekivano prošao u blagoj napetosti i nervozi, što i nije za zamjeriti budući da je riječ o prvom koncertu turneje. „Performance“, „Brave for You“ potvrdile su vjernost The XX-a zvuku koji ih je učinio planetarno popularnima i prepoznatljivima. Nakon svake odsvirane pjesme, publika je gromoglasnim pljeskom odobravala i tražila još od pomalo rezerviranog i sterilnog trojca koji je do određenog trenutka djelovao kao da u pravom smislu te riječi odrađuje koncert.

img-20161129-wa0007

Reakcije publike očigledno ih nisu ostavile ravnodušnima te su, između hitova: „Fiction“  “Islands”, „Infinity“, XX-ovci dobili potrebu zahvaliti publici na dočeku koji će zasigurno pamtiti, dok će Zagreb pamtiti  jasne i precizne beatove kroz koje se provlači mili i pomalo melankolični Romyin glas, te Simov nezaobilazni bas. Lijepa priča za početak tjedna je zaključena nakon nešto više od sat vremena svirke bisom i pjesmama „On Hold“, „Intro“ i „Angles“ koju su idealno zaokružile sjetno druženje The XX-a sa svojim vjernim fanovima.