TOKAI – vrlo ozbiljna kopija Gibsona

 

tokai1Mnogi stariji gitaristi čuli su ili imali prilike probati Tokai gitare. Od nedavno Tokai je dostupan i u Hrvatskoj. Tokai je japanski proizvođač gitara koji se usmjerio najviše na kopije modela Gibsona, zatim nešto manje Fendera i PRS-a, a imaju i nešto manji broj vlastitih dizajna.

Ipak, Tokai je najviše poznat po vrhunskim kopijama Gibsona. Nekad, Tokai gitare proizvodile su se jedino u Japanu, a danas su nam već dostupni i indonezijski modeli, koji su nešto jeftiniji. Oni, pak, i dalje japanski ostali su instrumenti vrhunske izrade.

Znimljivo je da Tokai-evu viziju Gibson LP standarda možemo dobiti za nekih 7000 kn. Izrada ne zaostaje za Gibsonom. Drvo je vrhunsko, hardver i elektronika savršeni. Finiš je također japanski precizan. Tokai svoj LP iz više klase zove ULS150. Upravo je on možda i najzamiljiviji model. Japanske je proizvodnje, tijelo je od mahagonija iz jednog komada, top od rebrastog javora. Vrat je mahagonij – također iz jednog komada, sa hvataljkom od palisandera. Već standardno pickupi su HH, sa 3 položajnim switchem te 2 volume i 2 tone potenciometra – klasični Les Paul. Pickupe proizvodi Gototh isto kao i bridge i mašinice. Cijena je ispod 10 000 kn.

Zaključak je da Tokai daje najbolji odnos uloženog i dobivenog. Po cijeni Gibson studia dobivamo gitaru puno više klase. Pitanje je samo jedno. ‘Trebate’ li Les Paul ili Gibson? To je već stvar osobnog odabira.