Tomson Highway uz goste predstavlja “Songs in the Key of Cree” u Zagrebu i Rijeci

Tomson, Ali & Cano, foto: Pleiades Theatre

Songs in the Key of Creeje kompilacija pjesama koje je tijekom proteklih trideset godina napisao kanadski dramatičar, tekstopisac i pijanist Tomson Highway, pripadnik autohtonog naroda Cree. Zagrebačkoj publici predstavit će ih u subotu, 29. travnja u klubu Sax! te u Rijeci, u utorak 2. svibnja, u velikoj dvorani Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka).

Dvanaest pjesama iz nastupa preuzeto je iz njegovih pet mjuzikla, i to redom: “Rose”, “The Incredible Adventures of Mary Jane Mosquito”, “The (Post) Mistress “, “The Sage, the Dancer, and the Fool”, a novi materijal na kojem radi tek treba dobiti naslov. Ono što pjesme čini jedinstvenima je tekst na jeziku naroda Cree, što je ujedno i najrašireniji jezik autohtonog stanovništva u Kanadi. Winnipeg, Manitoba, Saskatoon, Saskatchewan, Chicoutimi, Quebec, Ottawa – sve je to na jeziku naroda Cree, ritmičnom i prikladnom za glazbu i muziciranje. Stil glazbe je „kabare“. Zamislite Colea Portera i Kurta Weilla i tekst na Cree jeziku, ali to ne znači da neke pjesme neće biti na engleskom i francuskom, jer, Highway govori tri jezika: engleski, francuski i jezik naroda Cree.

Highway/Promo

Na oba koncerta pjesme će pjevati Patricia Cano, Kanađanka peruanskog podrijetla, a pratit će ju jazzist Marcus Ali na saksofonu te sam Highway na klaviru. Po završetku koncerta u Rijeci, spisateljica Željka Horvat Čeč razgovarat će s Highwayem o njegovom višegodišnjem radu.

Tomson Highway rođen je na snježnim nanosima na granici Minitobe i Nunavuta u obitelji nomadskih lovaca na karibue. Uživa međunarodnu karijeru, a njegove kritički hvaljene predstave poput The Rez SistersDry Lips Oughta Move to KapuskasingRoseErnestine Shuswap Gets her Trout, te roman Kiss of the Fur Queen, osvojile su brojne nagrade diljem svijeta. Smatran jednim od najvažnijih kanadskih pripovjednih autora, Highway je prvi pisac urođeničkog porijekla koji je primio Orden Kanade, najveće priznanje te zemlje. Časopis Maclean’s uvrstio ga je 1998. godine među sto najvažnijih ljudi u kanadskoj povijesti.

Dok je u zagrebački klub ulaz slobodan, ulaznice za riječki koncert po cijeni od 50 kuna, odnosno 30 kuna za studente i učenike, mogu se kupiti u pretprodaji u Dallas Music Shopu (Splitska 2a, Rijeka), te u Filodrammatici jedan sat prije početka koncerta.