Tragikomična panorama aktualne kosovske i europske realnosti u ZKM-u

kazalisna02

Predstava „Kazališna predstava s četiri glumca i…“, u izvedbi Quendra Multimedije iz Prištine, Kosovo, gostuje u četvrtak, 8. prosinca u 20 sati, u dvorani Polanec Zagrebačkog kazališta mladih.

Nakon tragikomična izlaska Velike Britanije iz Europske unije njezino mjesto urgentno se nastoji popuniti zbog straha od raspada unije. Europa se stoga okreće prema Kosovu kao mogućoj zamjeni. Kosovo se iznenada zatječe pred povijesnom mogućnošću koju neizostavno želi iskoristiti. Ljudi i životinje na Kosovu mobiliziraju se brže-bolje u realiziranju standarda koje im je Europa postavila kao uvjet. Temeljni dokument EU-a upućen kosovskoj vlasti naslovljen je Kosovo i 3000 lakih pravila na europskome putu. Klaonica Tony Blair u Prištini njime se obvezuje da će prodavati meso kontrolirana podrijetla i kvalitete…

Nastala po tekstu domaćeg cinika, predstava je tragikomična panorama aktualne kosovske i europske realnosti. Iskrena aspiracija Kosovaca da postanu dio EU-a konfrontira se sa zamršenim i smiješnim europskim regulama i zahtjevima te s birokratskim podvalama kojima se stanje želi „prikazati OK samo na papiru”.

Glume Shengyl Ismajli, Adrian Morina, Ernest Malazogu i Shpetim Selmani, a redateljica je Blerta Neziraj. Ulaznice stoje 30-50 kn.