Tražilo se mjesto više: u ZKM-u predstavljen spektakl “Punk Cabaret”

Stanislav Kovačić u pratnji je vrsnih glazbenih i glumačkih imena na kazališne daske donio izvanrednu punk rapsodiju

Punk Cabaret, ZKM / Fotografija: Vedran Metelko

U ponedjeljak, 20. siječnja, u Zagrebačkom kazalištu mladih predstavljen je „Punk Cabaret“.

Projekt svestranog Stanislava Kovačića tom je prilikom pred mnogobrojnom publikom oživio u obliku pravog glazbeno-scenskog spektakla, koji su obilježile izmjene raznih žanrova. Punk, opera, hip-hop i rockabilly samo su neki od glazbenih izričaja koji su jučer odjekivali ispunjenim kazalištem, a glazbena je  raznovrsnost bila popraćena vizualnim projekcijama, akrobacijama, plesom i punk energijom.

„Bilo je divno, predivno. Sretan sam i iscrpljen u isto vrijeme, a to je osjećaj koji najviše volim, vjerojatno za njega i živim. Sva su lica bila nasmijana, a to je bila poanta svega. Tu uključujem svih 60-ak ljudi koji su sa mnom ginuli na bini, na tome sam im beskrajno zahvalan. Bitan dio svega bila je i divna publika, koja je očito uživala zajedno s nama. Izgleda da punk ipak nije mrtav kao što se to naizgled čini“,  komentirao je Stanislav Kovačić nakon završetka ove koncertno-kazališne predstave.

Punk Cabaret, ZKM / Fotografija: Vedran Metelko

Uz Stanislava Kovačića te pod redateljskim umijećem Marija Kovača, dio punk-cabaret priče činila je impresivna postava sastavljena od vrsnih glumaca i glazbenika. Pjesme s albuma tom su prilikom otpjevali: Tarik Filipović, Hrvojka Begović, Mario Kovač, Tara Rosandić, Ervin Baučić, Krešimir Mikić, Barbara Suhodolčan, Vilim Matula, Anica Tomić, Uršula Najev, Judita Franković, Rene Bitorajac, Bojana Gregorić-Vejzović, Leda Lovrenčić, Danijel Ljuboja, Jan Kerekeš, Mia Melcher, Iskra Jirsak, Nataša Janjić Medančić i Goran Navojec.

Osnovnu bendovsku postavu činili su Davor Doležal, Ante Prgin-Surka, Luka Abrus, Laura Tandarić i Stanislav Kovačić, dok su se u ulozi pratećih vokala našli Melita Lovričević, Ivana Radan, Mario Alajbeg i Vlade Matulić. Uz njih, svojom sviračkom izvedbom predstavu su naizmjence nadopunjavali i Sonja Domitrović, Ivan Marincel, Igor Pavlica, Mario Bočić, Margareta Sinković, Nastja Štefanić, Ivana Čuljak, Lucija Stanojević, Jurica Rukljić i Josip Konfić.

Osim talentiranih glumaca i glazbenika, večer su plesnom točkom upotpunile La BourlesqueAss i Ana Perišić, koja je plesom na obruču pokazala jedinstvene akrobatske vještine.

Uz glazbeni su se dio isticale i vizualne projekcije, koje je dizajnirala Klasja Habjan i o kojima se brinuo Ivan Marušić-Klif.

Punk Cabaret, ZKM / Fotografija: Vedran Metelko

Podsjećamo, “Punk Cabaret” album Stanislava Kovačića objavljen je u svibnju prošle godine te je na jednom mjestu okupio 34 glumca i tri pjevača koji su otpjevali deset autorskih i žanrovski različitih pjesama ovog svestranog glazbenika! Iza simboličnog imena albuma krije se priča koja predstavlja ideju da se umjetnost i kultura njeguju odupiranjem trendovima, a glavni motiv je borba protiv sveopćeg poseljačivanja glazbe. Ovu poruku prati i čitav vizualni identitet albuma, što slikovito otkriva i naslovnica izdanja – punk lubanja s irokezom u pojednostavljenoj i dobroćudnijoj varijanti, za što je zaslužan dizajn studio klasja&zita.

Nakon „Ferma Dobre“ i „Je l’ se tebi sviđa“, kao posljednji singl s pratećim videom s albuma „Punk Cabaret“ objavljena je pjesma „Moj Šime“, koju su otpjevali Adrian Pezdirc i Ervin Baučić. Obojica se uz Stanka pojavljuju i u pratećem spotu, koji redateljski potpisuje Sandi Novak:

 

Ovo studijsko izdanje je po objavi ostvarilo pozitivne osvrte cijenjenih glazbenih kritičara te se našlo i u odabiru nekolicine godišnjih pregleda ponajboljih domaćih albuma 2019. godine.

Album „Punk Cabaret“ dostupan je za slušanje putem digitalnih glazbenih platformi – Deezer & Google Play, dok je fizičko izdanje moguće pronaći u CD shopovima.

*****

Više o ovom zanimljivom projektu saznajte u recenziji Zlatka Galla: 

Stanislav Kovačić: “Punk Cabaret” – Samozatajni genijalac