Treća godišnjica filma Kockar – što se promijenilo

Jedan od kultnih filmova na temu kockanja – Kockar (u originalu The Gambler), održao je izrazito veliku dozu popularnosti tokom prethodne 3 godine. Otkad je pušten 2014. godine, publika širom svijeta upoznala se sa problematičnim gospodinom Bennettom i pratila ga kroz veoma napet put kojim ga je kocka povela. Iako možda ne dolazi do izražaja u prvom planu, film krije pozadinsku priču i jedan težak ovisnički problem.

Kockar je u velikoj mjeri pokrenuo priču o spomenutom problemu i iznio ga pred širu javnost. Film je do detalja opisao nastanak suočavanje i posljedice problema neodgovornog kockanja te ga okarektarizirao kao društvenu opasnost.

Mississippi Grind i Kraljica pokera, nastavili su put koji je Kockar započeo 2014. godine. Filmovi koji su uzimali kockanje kao glavnu temu radnje, stavljali su sve više fokusa na odgovorno kockanje i podizali svijest gledatelja o problemu i načinu prevencije i kontrole. Može se reći da je Kockar započeo promjenu pravca ovog žanra i stavio društvenu odgovornost u prvi plan.

Ukoliko promatramo utjecaj van filmske industrije, može se zapaziti promjena strategije većine kompanija koje se bave kockanjem. Sva veća svjetska kasina, kao i  hrvatske online kladionice uvele su odgovorno kockanje kao dijelove poslovnih strategija. Sa približavanjem datuma kada će se film, koji je digao mnogo prašine u Americi – Kraljica pokera – biti službeno pušten u svjetska kina, zapitali smo se kako će javnost ovog puta reagirati na još jednu, ovog put istinitu, priču o tome gdje vas kocka može odvesti ukoliko joj se potpuno prepustite.

Da se vratimo na film u naslovu, Kockar je pored pohvala pokupio i dosta kritika. Jedna od njih, koja se dosta često provlačila jest nedovoljno razrađen scenarij i režija. Međutim gluma Jessice Lang, koja je bila jedna od dirketno vezanih za temu utjecaja kockanja na društvo, dobio je jedne od najboljih kritika te godine. Iako nije dobio nijednu nominaciju za Oscara, Kockar je na dobrom putu da postane klasik novog tisućljeća.