Treće izdanje Brijačnice kao savršen uvod u obećavajuću festivalsku sezonu

Fotografije: Filip Bušić

Iako se na spomen festivala sa sjajem u očima rado prisjetimo svih ljetnih festivala okupanih suncem i apsolutnom slobodom uživanja, Brijačnica je jedan od rijetkih glazbenih festivala koji u zagrebačko zimsko sivilo unosi onu potrebnu dozu glazbene razigranosti i dobrog raspoloženja, umanjenu za sunčane opekline, nesnosne vrućine i još mučnije komarce.

Kroz svoje treće izdanje, Brijačnica se svakako profilirala kao jedno od važnijih glazbenih događanja u zimskoj sezoni, tim više što je ove godine ponudila široki spektar izvođača, od regionalnih velikana kojima se ne prestajemo diviti, do budućnosti domaće urbane scene. Uz uravnoteženi glazbeni izbor ovogodišnje dvije večeri festivala, treće izdanje ostavilo je tim bolji dojam od svoja dva prehodnika zbog izliječenih dječjih boljki servisnog tipa kojima je organizator publici prošle godine stao na žulj.

M.O.R.T.

No, naglasak je kao i uvijek ionako na glazbenom dijelu programa. Dvanaest pomno odabranih glazbenih imena omogućilo je da svatko u publici pronađe nešto po svojem guštu, a zanimljivost njihovog repertoara bila je amplificirana novim izdanjima i premijernim izvođenjima glazbenih brojeva uživo.

Partibrejkers

Prvu večer u rock predznaku otvorili su Rizol i Kraljin novi bend The Miceks, nastavili su ju beogradski miljenici domaće publike Artan Lili i belgijski indie rokeri Intergalactic Lovers, dok je svakako najveći naglasak bio na nastupu kultnih Partibrejkersa i sinjskog rock fenomena zvanog M.O.R.T. čija je neumoriva energija pomela pomalo uspavanu publiku.

Vlatko Stefanovski

Drugom večeri dominirala je stilska šarolikost glazbenih imena, ali i osvježena publika koja se prepustila plesnijim ritmovima ovog lineupa, no show je svakako ukralo najpoznatije gitarističko lice regije, apsolutni maestro gitare, Vlatko Stefanovski. Makedonski virtuoz potvrdio je svoj legendarni status prebirući žicama po etnografskoj baštini svoga kraja i nostalgiji isprepletenoj sa slavnim danima grupe Leb i sol, a da se fantastična glazbena priča nastavlja potvrdio je i njegov sin Jan koji mu se pridružio na pozornici.

Slow Motion Suicide

Budućnost glazbene scene zasjala je i nastupima mladih zagrebačkih bendova Sfumato i Slow Motion Suicide, zakotrljala se moćnim riffovima uvijek sjajnog She Loves Pabla koji svakim svojim nastupom oduševljava publiku, da bi za kraj kulminirala rasplesanim ritmovima Antenata koji je svojom fuzijom stilova i pozitivne energije potvrdio zašto je publika oduševljena njima već dva desetljeća, kao i Kawasaki 3P-a koji i u nešto krnjem sastavu i dalje isporučuje furioznu glazbenu ceremoniju.

Antenat

Kombinacija svega spomenutog ponudila je tokom dva dana odličan presjek najboljeg od regionalnog rock’n’rolla, uz jedno strano iznenađenje, i time otvorila ono čemu se nadamo, a to je fantastična festivalska i koncertna sezona u Zagrebu.

Kawasaki 3P

(Emanuela Tomino/Mixer.hr)