Trg bana Jelačića postaje veliki plesni podij: Francuski plesnjak na glavnom zagrebačkom trgu

Francuski plesnjak_vizual_1Zagrebački Trg bana Josipa Jelačića, u utorak, 14. srpnja pretvorit će se u veliki plesni podij. Publiku toga dana očekuje pravi Francuski plesnjak, plesno-glazbeno događanje koje će obilježiti ljeto u Zagrebu, najavili su organizatori na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u kavani Johann Franck. Francuski plesnjak (ili Le Plesnjak) održava se u sklopu manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj, a pod pokroviteljstvom generalnog sponzora Citroën Hrvatska.

Francuski plesnjak organizira se 14. srpnja povodom velikog francuskog državnog praznika kojim se obilježava pad Bastillle i početak Francuske revolucije 1789. godine, te slavi ujedinjenost i solidarnost svih građana. Le Plesnjak na zagrebačkim se ulicama održava po prvi put po uzoru na tradiciju njegovanu u Parizu, ostalim gradovima Francuske, ali i na ulicama širom svijeta, gdje se pad Bastille slavi organiziranim zabavama poput koncerata i plesnjaka.

Plesni će podij na središnjem zagrebačkom trgu od 19:30 sati zagrijati poznati francuski plesač Nicolas Quesnoit koji će sve okupljene građane i posjetitelje Zagreba podučiti plesnim koracima uz ritam starog Pariza. Hrvatskoj publici najpoznatiji kao pobjednik showa Ples sa zvijezdama u paru sa Zrinkom Cvitešić, Nicolas je trostruki nacionalni prvak u standardnim i latinsko-američkim sportskim plesovima, te međunarodno priznati plesni učitelj i sudac.

Nakon njega slijedi koncert francuskog benda Les Balochiens koji će se pobrinuti da svojom glazbom tipičnom za ovakva slavlja stvori izniman plesni ugođaj na otvorenome. Sve dobro raspoložene, vješte i nevješte plesače očekuju neizostavni hitovi francuske šansone, tipični francuski zabavni plesovi, ali i poznati ritmovi od valcera pa sve do tanga. Cjelokupni program vodit će Luka Bulić.

Njezina Ekselencija gđa Michèle Boccoz, veleposlanica Francuske u Hrvatskoj, pozvala je sve građane da 14. srpnja u 19:30 sati budu dio ove velike zagrebačke proslave: U Francuskoj je četrnaesti srpnja prije svega pučka svečanost. U svim francuskim gradovima i selima ljudi se nalaze kako bi slavili, gledali vatromet i plesali uz poznate pjesme. To je trenutak okupljanja za sve građane, bez razlika, u duhu jedinstva i bratstva. Organizatori festivala Rendez-vous željeli su prenijeti i u Hrvatsku ovu francusku tradiciju pod nazivom „bal pop’“. Drago mi je da su Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba odmah podržali ideju.

Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba najavila je da 14. srpnja neće biti običan dan u Zagrebu, te se Francuski plesnjak naprosto ne smije propustiti: Odlična međunarodna suradnja s Francuskom Republikom i uspjeh Rendez-vous festivala dokaz je kako kvalitetnim scenarijima i jasnim vizijama projekata možemo napraviti mnogo za naš grad i našu zemlju te se približiti svijetu koji nas još nije upoznao. Francuski plesnjak jedno je od takvih događanja koje će ujediniti građane Zagreba, te postati mjestom plesa i veselja za sve Zagrepčanke i Zagrepčane, kao i brojne turiste.

Rendez-vous festival od samih početaka podržava Turistička zajednica grada Zagreba, koju je ovom prigodom predstavljala Martina Bienenfeld, direktorica Turističkog ureda TZGZ: Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj jedinstvena je manifestacija takve vrste na ovom području, nedvojbeno jedan od najboljih medija za prenošenje specifičnih poruka o ljepotama, običajima i kulturi Republike Francuske. Radosni smo da je zagrebački glavni trg odabran kao mjesto gdje se slavi ujedinjenost i solidarnost svih građana te da je Zagreb jedan od 22 hrvatska grada uključen u ovaj veliki multidisciplinarni festival, koji je zagrebačku turističku ponudu dodatno oplemenio francuskom kulturom i tradicijom.

Alemka Lisinski, hrvatska izbornica manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj izrazila je zadovoljstvo što će građani Zagreba ove godine najveći francuski nacionalni praznik, obilježavanje Francuske revolucije, slaviti zajedno s Francuzima, na otvorenom, uz ples za sve: Ovo događanje je prekrasna, prava građanska i narodna tradicija, jer europske vrijednosti slobode, bratstva, jednakosti istinski pripadaju svima, pa je i prirodno da tomu u čast svi zajedno zaplešemo, na javnom prostoru, koji također pripada svim građanima. Francuski plesnjak važan je dio suradnje Francuske i Hrvatske u sklopu festivala, kojoj je cilj njegovati dobre veze dviju zemalja, te razmijeniti njihove kulturne vrijednosti. Uvjerena sam da će građani i mnogi posjetitelji Zagreba ponijeti lijepu uspomenu s glavnoga zagrebačkog trga.

Uime pokrovitelja događanja, Gordana Brlek, generalna direktorica Peugeot, Citroën i DS u Hrvatskoj izjavila je: Iznimno smo ponosni što je Citroën Hrvatska generalni pokrovitelj Francuskog plesnjaka koji će hrvatskim građanima približiti francusku kulturu i tradiciju. Smionost, inovativnost i kreativnost osnovne su vrijednosti marke CITROËN te je pokroviteljstvo ovog događaja bio prirodan odabir. Citroën C4 Cactus, automobil koji odgovara na pitanja današnjice i nudi pravi zaokret u svijetu automobile bit će dio plesnog podija.

Više informacija o izvođačima na Francuskom plesnjaku potražite na sljedećim poveznicama:

Web:
http://www.pcz.hr
http://www.lesbalochiens.com

Youtube:
http://bit.ly/1Mdz0Dz

Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj održava se od svibnja do rujna 2015. diljem Hrvatske. Tijekom višemjesečnoga programa multidisciplinarnoga karaktera koji obuhvaća više od 150 događanja u 22 grada, hrvatskoj će se publici predstaviti francuska kultura u njezinoj punoj raznolikosti i bogatstvu, istodobno je upoznajući s inovativnim dostignućima Francuske. Festivalski program objedinjuje različita područja – glazbu, vizualnu umjetnost, kazalište, cirkus, ples, dizajn, arhitekturu, književnost, film, ali i gospodarstvo, modu, raspravu o društvenim i globalnim pitanja, sport, gastronomiju, turizam, znanost i obrazovanje.

http://rendez-vous.hr/