“Tschick” je najbolji europski film za mlade!

U nedjelju je u 36 europskih gradova obilježen Dan europskog filma za mlade i najboljim je proglašen ‘Tschick’ redatelja Fatiha Akina.

Treću godinu za redom kino Europa i Zagreb Film Festival sudjelovali su u Danu filma za mladu publiku, koji već petu godinu organizira Europska filmska akademija (European Film Academy – EFA) s ciljem promocije europske kinematografije i igranog filma za djecu. Ove godine Dan filma za mladu publiku održao se 7. svibnja u čak 36 europskih gradova, a Kino Europa i ZFF predstavljali su Zagreb i Hrvatsku.

Filmove nominirane za Nagradu odabrao je međunarodni odbor u kojem je sudjeovala i  Selma Mehadžić, a nominirani su sljedeći filmovi: švicarsko-francuski „Moj život kao Tikvica“ Claudea Barrasa, njemački „Tschick“ Fatiha Akina i švicarski film ‘Djevojka s Loch Änzija’ Alice Schmid.

Svaki od 36 gradova, među kojima su Beč, Bruxelles, Berlin, Budimpešta, Firenca, Amsterdam, Bratislava, Barcelona i London oformio je dječji žiri koji je tijekom istog dana pogledao sva tri nominirana filma, sudjelovao u razgovorima o filmovima te glasovao za svoje favorite.

Na Danu filma za mladu publiku u kinu Europa sudjelovalo je tridesetak mladih žirijevaca, uz pomoć moderatora među kojima je bila i spisateljica Sanja Pilić. Iako je u hrvatskog dječjeg žirija najveći broj glasova dobio animirani film „Moj život kao Tikvica“, Nagradu mlade publike na kraju je ukupnim zbrojem glasova iz svih gradova sudionika osvojio „Tschick“.

Svečana dodjela nagrade održana je u ranim večernjim satima u Erfurtu te je se moglo pratiti u izravnom prijenosu na www.yaa.europeanfilmawards.eu.