U kinu Tuškanac počinje prvi festival ‘Mladi, u kino!!!’

Prvo izdanje novog filmskog festivala ‘Mladi, u kino!!!’ nastoji potaknuti mlade na kritičko promišljanje sadržaja koji gledaju, a održat će se od 6. do 8. veljače u zagrebačkom kinu Tuškanac.

Festival otvara u jutarnjim satima, uz nazočnost redateljice Marie-Christine Courtes, animirani film „Pod tvojim prstima“, koji je bio u predselekciji za ovogodišnje Oscare.

Taj kratkometražni film prikazuje mladu Emilie koja, na dan kremiranja svoje bake, uranja u njezine uspomene, otkriva Indokinu u vrijeme Hoa, njezin ljubavni susret s francuskim doseljenikom, rođenje Linh (njezine majke), rat, njezin odlazak iz zemlje i dolazak u Francusku.

Idući dan na programu su dva kratkometražna igrana filma – „Princeza“ Marie-Sophie Chambon, o djevojčici koja želi biti princeza, ali otkriva da je mnogo bolje biti astronaut, te „Vučja glava“ Alice Vial o usamljenoj djevojčici kojoj je utjeha lutka vučje glave.

Posljednji dan festivala na programu je animirani film „Slika“ Jean-Francoisa Laguioniea, čija se radnja odvija unutar slike na kojoj su naslikani dvorac, vrt i šuma, a gdje žive neobični likovi, nedovršeni rad svoga autora.

Svi filmovi imaju hrvatske i francuske podnaslove, projekcije su besplatne, no zbog ograničena broja mjesta potrebne su prethodne prijave.

Festival organizira Francuski institut u suradnji s francuskim Festivalom edukativnog filma u Evreuxu.

Točan program i raspored nalaze se na poveznici.