“Under Cover” – izložba naslovnica albuma nezavisnih glazbenika

under-cover

U sklopu ciklusa „Samo jednom prvi put“ galerije Pikto, kustoski kolektiv emge organizira izložbu naslovnica albuma nezavisnih glazbenika Hrvatske i regije pod nazivom “Under Cover”.

Od 24. rujna do 1. listopada upoznat ćete se sa specifičnim aspektom nezavisne suvremene glazbene scene – vizualnim identitetom nosača zvuka nezavisnih glazbenika. Cilj izložbe je prezentiranje međuodnosa različitih umjetničkih vrsta i njihove međusobne komunikacije u vidu DIY (do it yourself) principa na nezavisnoj sceni kao kreativnoj platformi.

kozmodrum_na-tragu-satelitaIgra riječi u naslovu izložbe upućuje na otkrivanje „podteksta“ naslovnica albuma – njihovu važnost u (re)prezentaciji glazbe i umjetnika publici. Na izložbi se okupljaju omoti ponajboljih imena recentnije hrvatske i regionalne produkcije među kojima se ističu kultni ljubljanski alt-rock sastav Srečna mladina, riječki rockeri u usponu – Johnathan, eksperimentalni duo JMZM i akteri šarolike zagrebačke alternativne scene kao što su Pridjevi, Baden Baden, She Loves Pablo i Miki Solus. Brojnim primjerima pridružuju se i oni srpskog indie izričaja – Artan Lili, Stray Dogg, Vvhile i Repetitor te makedonski sastavi Bernays Propaganda i ХАХАХА (HAHAHA). Istovremeno, ovaj pregled vizuala posvetit će se i novijim imenima kao što zagrebački Spleen G i The Degs te psihodelični rockeri Emily Rose iz Podgorice.

Izložba je ostvarena suradnjom i kontaktom s glazbenicima, umjetnicima, dizajnerima, glazbenim novinarima i galerijama, čime je uspostavljena mreža nezavisnih i DIY aktera suvremene nezavisne scene u Hrvatskoj i regiji.