Uoči svog petog rođendana zagrebački Hard Place napokon dobiva svoju prvu gitaru na zid

strat-shimeUoči svog petog rođendana Hard Place napokon dobiva svoju prvu gitaru na zid. U 5 godina postojanja „Biggest Little Rock club“ se profilirao kao prava koljevka „Dobrog Duha Rock’n’Rolla“ sa nebrojenim nastupima poznatih i nepoznatih glazbenika. Svirali su tu i Psihomodo Pop, Nashville Pussy, Bambi Molesters, Eric Sardinas, Opća Opasnost, Watermelon Slim, bandovi sa svih kontinenata, rock, hard rock, metal, punk, blues…. i niz se nastavlja i dalje. Većina njih ostavila je trag ili u sjećanju publike „Najvećeg Malog Rock Kluba“ ili uz neki potpisani plakat ili fotku na zidu. No, po prvi puta jedan glazbenik sa dugogodišnjom uspješnom američkom karijerom odlučio je pokloniti Hard Place-u jednu svoju vrijednu gitaru.

Damir Šimić Shime iz svoje je velike kolekcije vrijednih gitara izdvojio jednog bijelog Fender Stratocastera koji će od petka 18.09. krasiti zid iznad šanka.

Znate li priču kako je nastao Hard Rock Cafe!? London – 150 Old Park Lane je mjesto na kojem je sve počelo davne 1971. Dva mlada američka studenta bila su nezadovoljna kvalitetom ishrane u Londonu i odlučili su otvoriti vlastiti restoran, a misao sa kojom su krenuli bila je «barem ćemo šest mjeseci dobro jesti prije nego propadnemo». Koliko je ta početna misao daleko od istine govori činjenica da danas Hard Rock Cafea ima širom svijeta. No sve je počelo iz tog prvog malog restorančića gdje su se u to vrijeme počeli skupljati glazbenici. To je bilo omiljeno sastajalište Rolling Stonesa, Eric Claptona, ekipe iz grupe Who, Beatlesa i mnogih drugih. Lanac Hard Rock cafea svjetski je poznat po glazbenim memorabilijama koje ima izložene u svojim prostorima, a cijela priča započela je sasvim slučajno. Tek tri godine nakon otvorenja, 1974. stavljena je prva gitara na zid londonskog Hard Rocka i to Claptonova. U to vrijeme Eric je bio u svom «carstvu alkohola» i gotovo svako veče dolazio bi u Hard Rock i sjedio na istom stolcu. Jedne večeri došao je sa probe, noseći gitaru, a netko je sjedio na njegovom mjestu. On je tada dao konobarima svoju gitaru i rekao «Molim Vas da stavite ovu gitaru na moj stolac da mi čuva mjesto kada nisam tu.» Konobari su spremno uzeli tu jeftinu gitaru i pričvrstili je na zid iznad Ericovog mjesta. Kada je to vidio Pete Towsend iz grupe The Who, inače dobar Claptonov prijatelj, poslao je po dostavljaču svoju skupu gitaru uz poruku «Nadam se da je i moja jednako dobra kao i njegova». I tako je sve počelo – glazbenici su poklanjali instrumente, a tek 1986. kada je čitav posao sa otvaranjem restorana širom svijeta postao preveliki Hard Rock je počeo i kupovati memorabilije. Tako se danas osim gitara, bubnjeva, odjeće ili zlatnih ploča u Hard Rock cafeima mogu naći i Cadilaci, motori i sto drugih stvari koje imaju veze sa rock’n’rollom.

Kako mi u Hrvatskoj nemamo Hard Rock Cafe, tako Damir Shimic Shime nije mogao svoju gitaru “izložiti” tamo, a najbliže Hard Rock Cafeu je Hard Place, koji već ima zavidnu zbirku vrijednih memorabilija, tako je Shime odlučio svog prekrasnog bijelog Fender Stratocastera staviti baš na zid Hard Place-a i tako postati prvi glazbenik koji je poklonio gitaru za zbirku memorabilija Hard Place-a. Ona će naći počasno mjesto među ostalim backstage pasovima, vrijednim potpisanim plakatima, fotografijama, ulaznicama … i ‘ko zna možda baš Shime potakne i ostale glazbenike da se i njihovi instrumenti nađu na zidu Hard Place-a. Damir Shimic Shime je najuspješniji hrvatski glazbenik u Americi, te je u Los Angelesu napravio karijeru i surađivao sa fenomenalnim glazbenicima poput Steve Stevensa i Steve Lukathera, o njemu su pisali svi poznati gitarski magazini, dobio je “endorsmente” od svih velikih proizvođača instrumenata, na čijim albumima sviraju Mike Terrana i Chris Impelliteri i mi u Hard Place-u nismo mogli poželjeti boljeg glazbenika da nam pokloni gitaru.

1st Hard Place guitar induction, održat će se u petak 18.09. popraćen specijalnim nastupom zagrebačkog gitarističkog gurua Dražena Buntica sa pratećim bandom.

Shime će iskoristi priliku, da osim otkrivanja gitare na našem Wall of Fame, najavi svoj promotivni koncert povodom izlaska novog albuma koji će se održati mjesec dana kasnije, 17.10. i da nam premijerno prikaže novi spot sa nadolazeceg “Instru(M)ental Patient” albuma, no o tome više detalja uskoro.

Satnica:

21 h – početak svečanosti uz domijenak
21.30 h – otkrivanje gitare
21.45 h – premijera video spota
23 h – nastup Dražen Buntić banda