Urban & 4 u Saxu – glazbeni vrhunci kao predigra za neizbježni rastanak

Fotografije: Renato Horvat/Mixer.hr

Piše: Emanuela Tomino

Četvrtak iza nas, 22. ožujak, ostao je u znaku ekskluzivnog, poluintimnog nastupa kojim su nas počastili Damir Urban i njegova četvorka nakon podužeg koncertnog izbivanja iz metropole.

Za nekolicinu brzih i poduzetnih sretnika koji su na vrijeme primjetili što se sprema, zagrebački klub Sax postao je magičan, polukazališni prostor u kojem su se pretakale karizma, iskrenost i stihovi omiljenih pjesama.

Kao što je i sam Damir Urban primjetio, tu negdje između starog i novog izdanja zaželjeli su se intimne klupske svirke lišene komplicirane produkcije i svake pretencioznosti, podijeliti note s nekim slučajnim prolaznicima u prigušenoj atmosferi i prisjetiti se dosadašnjeg repertoara u prostoru koji će ponuditi bolju zvučnu kulisu od njihove prostorije za probu benda. No, prevarili smo ga. I on je prevario nas. Klub je rasprodan u tek dva sata i nekoliko minuta koliko je blagajna kluba bila otvorena tokom dvije večeri, a ono što je trebalo biti tek usputna proba za sjajan bend pretvorilo se u višesatno katarzično iskustvo.

Daleko je to bilo od savršenog koncerta, ali upravo u toj nesavršenosti i ogoljenosti glazbenih i izvođačkih tekstura pjesme Urbana i četvorke zasjale su u spontanom performansu koji je započeo poetičnim slikama Venecije koja tone, a završio izgubljenim zvižducima Astronauta koji je tim signalima kroz noć istpratio svakog očaranog posjetitelja da izađe na prstima iz kluba. Prepoznatljivi Urbanov narativ vremešnih naslova poput “Odlučio sam da te volim”, “Ruke”, “Nebo”, “Budi moja voda”, “Mjesto za mene”, “Mala truba” i “Kornjača” zapalio je tokom večeri i ovako prijemčivu publiku koja je uz trnce na potiljku i svu snagu glasa unisono zapjevala svaki stih, a u tom vrhuncu nastupa i ono malo nezgodne distance koja se u startu našla između žamora publike i novih pjesama s posljednjeg albuma rasplinula se zajedno s dimom cigarete, a karizmatični glazbenik i očarana publika sjedinili su se na podiju kluba.

Kada si doma, među svojima, kemija ne može izostati, pa tako nije ni ovu večer. Pogotovo kada maestro ovakvim koncertom znalački dominantnim, sugestivnim glasom kroz trans vodi publiku do himničnih glazbenih vrhunaca koji ostaju tek predigra za neizbježni rastanak.

Galeriju fotografija s nastupa Urban & 4 u Saxu pogledajte OVDJE.