USKORO!: Arsen Oremović – Bolja punk prošlost

blitzkrieg-ljubljana-K4-7-4-85

„Njegovo neupitno stasanje iz punk i alter korijena izgradilo je Arsena Oremovića u lika koji dobro razlikuje good/bad, real/fake situaciju na domaćoj sceni“, komentirao je rock kritičar Anđelo Jurkas Večernjakovog kritičara pri sastavljanju vlastite ljestvice najboljih kolumnista ne samo u domaćoj pop kulturi, nego na domaćoj društvenoj sceni uopće.

exces - enciklopedijaA kako to izgleda kada takav kometator stasao na punku piše o samom – punku? Ima li se tu više išta novoga za reći?

U povodu 35 godišnjice stvaranja punka, Oremović je u Večernjaku objavio feljton koji ćemo prenositi u cijelosti. U njemu se ne prežvakavaju već bezbroj puta izrečene stvari – faktografija naravno postoji, ali se i na autorski način sagledavaju korijeni i dometi punkera, s naglaskom na njegove pionire, i pokazuje kako je od svjesno zamišljene fake kulture punk postao kultura o čemu svjedoči i aktualna izložba o povijesti punka u glasovitoj rimskoj Villi Medici.

Što se samoga Oremovića tiče, on u vrijeme punka nije bio samo konzument punk kulture nego i aktivni sudionik zagrebačke punk scene u drugom valu. Započeo je s grupom Excess 1982., popističkim punk rock bendom naslonjenim na The Clash, a dvije godine kasnije bio jedan od osnivača kultne zagrebačke, puno tvrđe, sirovije i opasnije punk grupe Blitzkrieg. Njihove pjesme „Tko je kriv“ i „Apel“, uz snimke njihovih koncerata u zagrebačkom Cvjetnom naselju i beogradskom Tašu, i danas vrte po blogovima i portalima među mladim punkerima kao nebrušeno skriveno blago. Svirali su kao predgrupe mnogim stranim punk bendovima koji su dolazili u Hrvatsku početkom osamdesetih godina, a među njima The Exploited i Angelic Upstarts.

blitzkrieg - enciklopedijaDanas ima bend s redateljem Ognjenom Sviličićem i književnikom Borivojem Radakovićem, nazvan po zbirci rock pripovjetki „Zvučni zid“ koju su Oremović i Radaković uredili. Tvrtka Menart u svibnju objavljuje nastavak zbrike rock pripovjetki, a do kraja godine pojavit će se i album benda koji trenutačno snimaju u produkciji Ivana Pike Stančića.

[wpaudio url=”http://mixer.hr/music/Blitzkrieg – Tko je kriv.mp3″ text=”Blitzkrieg – Tko je kriv” dl=”0″]