Valentinovo u Vintage industrialu u znaku sjajnih kantautorica

Nina Romić

Za valentinovsko izdanje, u srijedu 14. veljače, Vintage Industrial bar donosi drugo izdanje Living Room Sessions, a ovom prilikom odlučio je da ono bude u znaku snažnih žena. Dvije vrhunske kantautorice, Nina Romić i Billie Joan, ovojit će vas svojim autorskim opusom  na najzaljubljeniji ili možda za nekog najnezaljubljeniji dan. Ulaz na program se ne naplaćuje.

Nina Romić, renomirana zagrebačka kantautorica, objavila je ovih dana single “Svjetla” i njime najavila svoj povratak na glazbenu scenu. Da joj je mjesto pod reflektorima, Nina je bez greške pokazala kroz prva tri albuma u kojima su njezina osobna, gotovo intimna tematika te jednostavan pristup muziciranju postepeno rasli i razvijali se, šireći se od gotovo samozatajnog minimalizma do sve čvršćeg, dijelom i neukroćenog bendovskog izričaja. U tom razvoju Nina je ostala svoja, topla, jednostavna, izravna i beskompromisna, a što su prepoznale i publika i kritika.

Dvogodišnja pauza, na koju se odlučila i zbog majčinstva, odvela ju je prema dubljem posezanju u njen osobni, ali i uopće čovjekov unutarnji svijet: svijet pojmova i ideja, borbe dobra i zla, svjetla i tame, tuge i radosti, sužanjstva i slobode. Singlom “Svjetla”, Nina ujedno najavljuje skori izlazak svojeg četvrtog albuma, čije se snimanje odvija pod budnim producentskim okom i uhom Marijana Jelenića.

Ivana Pezo, publici poznatija kao Billie Joan, dolazi iz Splita. Radi se o kantautorici koja je osnovala vlastiti bend još u ranim dvadesetima, nakon čijeg raspada okušava sreću kao frontmenica u još nekoliko bendova, te naposljetku krajem 2013. godine postaje solo umjetnica pod imenom Billie Joan. Njena odluka da ode u solo vode pokazala se uspješnim potezom – upala je u gotovo svako demo natjecanje za koje se prijavila da bi nakon toga osigurala mjesto na lokalnim, ali i regionalnim festivalima kao što je Ferragosto Jam u Orahovici, Exposure festival u Velikoj Gorici, Jelen Demofest u Bosni i Hercegovini te Sound of Streets u Mariboru. Gostovala je i na radiju Split te na HRT-u, u sklopu HR Demo Kluba, a njena izvedba pjesme „Don’t you mind“ prikazana je na televiziji u Dobro Jutro Hrvatska.

U njenim pjesmama, otpjevanim na savršenom engleskom jeziku, jasno se osjeća prizvuk protesta negdje u pozadini, što i ne čudi jer Billie navodi Dylana kao najveći glazbeni utjecaj. Njezin debitantski album “Barren Land” izašao je 21. travnja prošle godine i pokupio je sve vrhunske kritike.