Večer prisjećanja na autorsku nepotkupljivost glazbenika Milana Mladenovića


Tekst i fotografije: Emanuela Tomino

Sinoć, u ranim večernjim satima, u intimnoj atmosferi prve zagrebačke glazbene knjižare i čitaonice Rockmark, predstavljeno je hrvatsko izdanje dragocijene knjige koja je dokumentirala važan trenutak regionalne glazbene povijesti – ”Mjesto u mećavi – Priča o Milanu Mladenoviću”.

U društvu autora, poznatog srpskog glazbenog kritičara Aleksandra Žikića, uredničkog tima Dallas Recordsa – Daria Draštate i Davora Franjića te „dečaka iz Vatre“ – glazbenika Ivana Dečaka, okupljeni su iskoristili priliku još jednom se prisjetiti kulturnog nasljeđa “dečaka iz vode”.

Prvo izdanje biografske knjige o Milanu Mladenoviću, objavljeno prvi put 1998. u izdanju Matice Srpske, doživjelo je nekoliko izdanja, a ove godine je prevedeno i za hrvatsko tržište sa željom da, kako je Dario Draštata izjavio, postane dio knjižničnog fonda i vrelo inspiracije budućim generacijama. Kao što je nekada video spot za pjesmu „Oči boje meda“ ostavio neizbrisiv dojam na njega osobno, priča o Milanu Mladenoviću i Ekatarini Velikoj postaje danas putokaz o rijetkom primjeru dosljednosti i integriteta ličnosti.

Pisana zanimljivim istraživačkim i novinarskim stilom, lišena svih privatnih informacija, knjiga je okupila osobne doživljaje i sjećanja o liku i djelu Milana Mladenovića nastojeći očuvati njegov umjetnički i ljudski integritet bez nepotrebnih laskanja jer, kako je Aleksandar Žikić otkrio, Mladenović nikada nije bio osoba kojoj laskanje pobuđuje zadovoljstvo te bi pretjerivanjem samo povrijedili njegovu ličnost.

Večer predstavljanja knjige o ovom aposlutnom talentu jugoslavenske rock scene protekla je u jednakom tonu – iskreno, emotivno i bez nepotrebne patetike u prisjećanju na autorsku nepotkupljivost glazbenika i u otkrivanju esencije i koncepta knjige.

Knjigu je sa srpskog preveo Milan Pavlinović, a može se kupiti po cijeni od 89 kuna u glazbenoj knjižari Rockmark.