Večeras na Muzičkoj akademiji: Abstract Construction Collective feat. Chris Jarrett

Večeras, 24.travnja, u suradnji s Muzičkim biennalom Zagreb, Jazz.hr Vam predstavlja Abstract Construction Collective feat. Chris Jarrett.

Veliki pijanist, skladatelj i aranžer nastupa uz naše vrsne jazz glazbenike u dvorani „Blagoje Bersa“ na Muzičkoj akademiji u 22 sata. 

Abstract Construction Collective je skupina hrvatskih glazbenika koji dijele strast prema slobodnoj improvizaciji unutar zadanih okvira ili potpuno slobodnoj improvizaciji temeljenoj u američkom i europskom free jazzu, ali i u novoj ozbiljnoj glazbi dvadesetog stoljeća gdje je šum jednako vrijedno sredstvo izražaja kao i ton. Projekt je nastao 2016. na inicijativu Pavla Jovanovića s idejom da se ponovo oživi takav pristup glazbi u Hrvatskoj. Kroz potragu za istomišljenicima nastao je kolektiv sačinjen od jazz glazbenika raznih naraštaja.

Na koncertu u Zagrebu pridružit će im se svestrani američki pijanist, skladatelj i glazbeni pedagog Chris Jarrett, posvećen spontanim jazz improvizacijama, nerijetko nadahnutim klasičnom glazbom. Prema mišljenju kritičara njegova je glazba sila prirode i čin milosti. U njoj čujemo različite utjecaje, od Sergeja Prokofjeva preko Charlesa Mingusa do Franka Zappe. Osim što sklada za kazalište, operu, balet i film, te surađuje s glazbenicima raznih žanrova iz cijeloga svijeta kao što su Wolfgang Dauner, Zoltan Lantos, Luca Ciarla i Dhafer Youssef, vodi vlastite sastave, najčešće kvartet Four Free, te često nastupa solo.