Veličanstvena sjeta Zorana Predina i Matije Dedića u Lisinskom

FOTO: Filip Hofer / Story

Jučer se pred rasprodanom Velikom dvoranom KD Vatroslava Lisinskog održao jedan od najznačajnijih koncerata ove sezone: “Tragovi u sjeti 1+2” ponajvećih zvijezda ovdašnje glazbe, Zorana Predina i Matije Dedića.

Legendarni pjevač i pijanistički virtuoz, dva veličanstvena glazbenika i umjetnika, pokazali su da nedvojbeno pripadaju najvećim regionalnim izvođačima. Dupkom puna Velika dvorana koja oduševljeno upija dojmljivo glazbeno istraživanje nostalgije i sjete; briljantno Predinovo baratanje kompleksnim emotivnim sadržajem pjesama; Dedićevo neusporedivo, zapanjujuće sviranje; suptilna, ali iznimno efektna podrška pratećih glazbenika (producenta obaju albuma Danila Ženka na sintesajzeru te triju pratećih pjevačica) te upečatljivi, melankolični vizuali Roka Predina projicirani na platno na pozornici – sve to je doprinijelo iznimnom dojmu ovog izuzetnog koncerta.

Predin i Dedić po prvi su puta u sklopu istoga nastupa izvodili pjesme s dvaju albuma “Tragovi u sjeti”, na kojima su interpretirali neke od najpoznatijih i najdirljivijih pjesama s ovih prostora koje na razne načine obrađuju teme sjete, nostalgije i melankolije. “Odlazak”, “Potraži me u predgrađu”, “Jesen u meni”, “Šta će mi život”, “Galeb i ja”, “Zažmuri”, “Magla” i “Tvoje nježne godine” samo su neke od nezaboravnih pjesama koje su jučer zaživjele u njihovim fascinantnim izvedbama.

Da i tako intimna glazba, kada je izvode najveći glazbenici, s lakoćom može ponijeti čitavu koncertnu dvoranu pokazalo se odmah na otvaranju koncerta i nije se prestalo potvrđivati do njegova kraja: publika je oduševljeno reagirala na svaku sjajnu izvedbu, povremeno i zapjevavši s Predinom koji ju je na to poticao u pravim trenucima. Dedić, nedavno nominiran za čak pet Porina, od pjesme do pjesme je zapanjivao svojom genijalnošću, bilo kao pažljiva, nevjerojatno profinjena pratnja, bilo kao solist koji je u svojim dionicama uspijevao na fantastičan način kombinirati suptilnost i instrumentalističku spektakularnost. Ravnopravan sugovornik takvoj svirci bio je neusporediv izvođački talent Zorana Predina koji je svojom glazbenom i pripovjedačkom karizmom držao čitavu dvoranu opčinjenom tijekom i između pojedinih izvedbi. Stoga nije čudilo da je ovaj koncert završio na jedini način na koji je i mogao – dvostrukim bisom i ovacijama dvorane.