Veliki završni Špancirfest tulum uz Hrvatsku funk delegaciju

hnd_radionice_spancirfest

U subotu, 27. kolovoza u sklopu ovogodišnjeg Špancirfesta Hrvatska funk delegacija organizirat će završni tulum na Korzu u Varaždinu od 18 do 01 sat.

Sedam vrhunskih DJ-eva za ovu priliku spremaju posebno zanimljiv i uzbudljiv glazbeni program kreiran iz bogatih kolekcija gramofonskih ploča čiji zvukovi imaju moć rasplesati publiku od 7 do 77 godina. Pažljivim odabirom rijetkih i manje rijetkih gramofonskih ploča, Hrvatski funk delegati predstavit će zlatne trenutke plesne glazbe razdoblja s početka 60-ih pa sve do druge polovice 80-ih godina koji uključuju filmske glazbene teme, šlagere, kao i najvatrenije trenutke soul, funk i disco glazbe iz cijelog svijeta.

U suradnji s Hrvatskom funk akademijom, na ovogodišnjem Špancirfestu, točnije u II. Osnovnoj školi Varaždin, održat će se i dvije vrlo zanimljive glazbene radionice. Radi se o DJ Radionici koja je na rasporedu u petak, 26. i subotu 27. kolovoza, svaki dan od 10 do 13 sati te od 14 do 17 sati. Radionica Scratchanja održat će se u subotu 27. kolovoza od 10 do 13 sati i od 14 do 17 sati.

Program DJ Radionice obuhvaća Beatmatchging odnosno klubsko miksanje što znači da će se polaznicima demonstrirati kako spojiti dvije pjesme u vidu sinkronizacije tempa i fraze. Turntablism je skup vještina koje podrazumijevaju gledanje gramofona ne kao uredaja za reprodukciju već kao glazbenog instrumenta pa je iz te sfere izdvojen SCRATCH kao perkusionističko sviranje samplova i BEATJUGGLING koji se koristi u kreiranju vlastitog ritma od dvije ploče. Teorijski dio sastoji se od kratkog uvoda u stereo signal, spajanje opreme i kako odabrati što kupiti te demonstraciju DJ SOFTWAREA (traktor i serato).

Što se tiče Radionice Scratchinga, polaznici će naučiti tehnike turnbalisma, s naglaskom na scratching. Predavanja se uglavnom sastoje od praktičnog rada. Voditelj pokazuje svaku od tehnika, a polaznici ih ponavljaju i na taj način uče i vježbaju. Voditelj kontinuirano prati i ispravlja napredak polaznika te kroz praktičan rad objašnjava teorijske osnove samog scratcha i turntablism-a.

Hrvatsku funk delegaciju čini osamnaest glazbenih antropologa – DJ-a, strastvenih istraživača u potrazi za savršenim plesnim ritmovima na gramofonskim pločama iz raznih glazbenih žanrova koje obuhvaća razdoblje od 50-ih godina prošlog stoljeća pa sve do kraja 80-ih godina. Glazba sa stotina ploča koju predstavljaju u dinamičnim setovima koristeći se s dva gramofona i jednom mixetom uvijek ima određenu unikatnost jer se najčešće radi o zaboravljenim i rijetkim glazbenim draguljima koji potiču na ples sve one koji se nađu na podiju, bez obzira na to koliko imaju godina.

Pratite Hrvatsku funk delegaciju službenoj Facebook stranici.

hfd_logo