‘Venecija u Zagrebu’, četvrti put, u kinu Europa

Program ‘Venecija u Zagrebu’ četvrtu godinu zaredom na platno zagrebačkog kina Europa donosi filmove s Venecijanskog filmskog festivala (Mostre).

U programu ovogodišnjeg izdanja Venecije u Zagrebu, manifestacije koja je proizvod suradnje venecijanske Mostre sa Zagreb Film Festivalom i Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, publika će od 12. do 17. ožujka moći pogledati šest atraktivnih filmskih naslova prikazanih na posljednjem izdanju festivala, u rujnu prošle godine.

Među njima je i „Miris žene“ (1974.) Dina Risija na koji je 1992. podsjetila istoimena američka prerada Martina Bresta, s oskarovskom ulogom Al Pacina. Restaurirana kopija talijanskog izvornika, pokazuje koliko priči o oslijepljelom oficiru, aristokratu i ženskaru, koji u pratnji uniformirana mladića putuje sa sjevera na jug Italije, bolje pristaje fizički lik i temperament Vittorija Gassmana, jednog od zaštitnih glumačkih znakova Risijeva opusa. Ova pikarska drama spoznaje vlastite nemoći u sklopu dominantno muškog žanra na humoran, gorko ironičan, pa i tragično sjetan način podriva mačizam i talijanštinu.

Među ovogodišnjim filmovima najbliže idealu rasne talijanske komedije je „Pero“ Roana Johnsona, humorna obiteljska drama koja tematizira međugeneracijske ratove, svakodnevne egzistencijalne probleme i nepomirljive statusne razlike dviju talijanskih obitelji suočenih s najavom preuranjenog roditeljstva dvoje djece-maturanata. „Tommaso“ Kima Rossija Stuarta, zgoda je o naslovnom muškarcu kojega proganjaju erotske maštarije koje, zbog potisnutih trauma i strahova te pretjerane izbirljivosti nije u stanju realizirati u stvarnome životu.

„Nerazdvojne“ Edoarda de Angelisa priča je o frustriranim sestarama-sijamskim blizankama koje roditelji do punoljetnosti zlorabe kao cirkusko-pjevačku atrakciju kako bi financirali svoje poroke. „Uši“ Alessandra Aronadija,  pune su bizarnih epizodnih zgoda što ih u jednom danu, zbog nezgodnog šuma u ušima s kojim se tog jutra probudio i vijesti o prijateljevoj smrti, doživljava njegov zbunjeni antijunak. „Ovi dani“ Giuseppea Picciolinija bavi se ženskom stranom suvremene egzistencije i intime, kroz portret četiri prijateljice na zajedničkom balkanskom putovanju ka ispunjenju i sazrijevanju.

Otvaranje je besplatno, uz prethodno preuzimanje besplatnih ulaznica na blagajni kina (maksimalno 4 ulaznice po osobi). Sjedala su numerirana.

Cijena ulaznice za ostale projekcije iz programa Venecija u Zagrebu je 20 kn. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni kina Europa (Varšavska 3) ili online . Raspored projekcija dostupan je na: www.kinoeuropa.hr.