Vijesti iz budućnosti i prošlosti

piše: Mladen Malek

Ovaj put vam donosim nekoliko interesantnih novih informacija, ali vas podsjećam i na neke dobre stare…

Najprije nešto što mi se učinilo vrlo interesantnim.

Naišao sam slučajno na site cijenjenog američkog skladatelja Hansa Zimmera.Interesantan je Hans, ali mi se učinilo još interesantnijim kako izgleda njegov studio. Pa sam se zapitao jel’ moguće da je to foto montaža, ili neki dobar efekt na fotkama.Pogledajte i sami na linku http://www.stuckincustoms.com/2010/01/29/the-secret-lair-of-hans-zimmer-from-where-he-inspires-the-world/.

Zatim sam malo kopao i našao o čemu se radi…naravno na wikipediji imate sve o tome. A to je zapravo tehnologija fotografije koja se zove high dynamic range imaging (HDRI ili HDR). Iako izgleda nestvarno zapravo je u isto vrijeme i stvarno, ali ono što me posebno oduševilo je kako zapravo izgleda studio proslavljenog Zimmera…jeste li pogledali listu njegovih radova? Da čovjek ne povjeruje…ima ga i na You Tube-u pa malo pogledajte kako čovjek stvara.

U srijedu počinje Frankfurt Musik Messe, koji je uz L.A. NAMM Show najveći sajam audio opreme i prateće industrije. Iako se nagađa o novitetima, prema svim dostupnim informacijama, izgleda da se radikalno smanjio broj izlagača, što naravno ne znači da neče biti atraktivnih noviteta.

Na primjer, navodno AVID odnosno sveprisutni Pro Tools-i nemaju svoj štand? Kriza? Koja kriza?

Spominju se i novi Cubase 5.5., Wavelab 7, SPL-ov plug za drum replacement-nešto na tragu Drumagoga, ali uz potpuno drugčiji način rada baziran na njihovoj vrhunskoj tehnologiji koju primjenjuju u plug-u Transient Designer, kao i puno noviteta u industriji glazbenih instrumenata.

Izdvajam i skrećem pažnju na novitet kod japanskog Pearl-a.

Naime na stranici www.e-prolive.com, možete pogledati o čemu se radi.

Imate pravi bubanj a svirate elektronac, iako u stvari svirate pravi set, iako je zapravo elektr-ne ipak je pravi ali elek-prav-…

Kritike su ovaj potez dočekale manje-više podijeljeno. Iako je ideja bila da se live nastupima ne umanji atraktivnost a uveća kvaliteta kroz bolji sound, zamjerke su što (još) ne postoji mogučnost kupnje padova neovisno od seta (tzv.drva), što naravno ne znači da Pearl ne namjerava to i učiniti u dogledno vrijeme…

A sada malo na prave stvari.

Je li vas ikad zanimalo kako su zapravo zvučali npr. Frank Sinatra ali nemixan, needitiran…onako kako je to bilo tamo i tada-u studiju-1955(6) godine.Jel istina što kažu, da su svirali za poludit…Sve je snimano direktno u final, nema Cubase nema ProFools, ono ravno u glavu…Dovoljno je pogledati fotke studija iz tog vremena pa da vam sve bude jasno.I koja su vaša očekivanja kad pogledate te fotke…???

Na primjer http://g-ec2.images-amazon.com/images/G/01/music/Frank_Sinatra_5.jpg

Šaljem vam link da i sami čujete.Istina i ništa osim istine. Mono. Bez nadosnimavanja. Za one koji neznaju o čemu se radi, to su tzv. Outtakes.

Snimke koje postoje ali iz nekog razloga nisu prošle, pa prema tome nisu ni uređivane(što god da to značilo), a nalaze se na ovom linku: http://bigozine2.com/roio/?p=278

Ukoliko imate volje poslušajte najprije Track03. A nakon toga neke od snimaka Led Zeppelina.

Za kraj, na Queen Mary University of London’s Centre for Digital Music u Engleskoj pokušavaju napisati software za automatsko mixanje.O čemu se radi najbolje zna lik sa fotke a sve skupa na ovim stranicama http://web.mac.com/promix_mac/QMUL_EPG/AUTOMATIC_MIXING.html pa tko voli nek izvoli.

Ja ipak preferiram živu silu. Ako nešto zašteka, imaš se kome požaliti…