Vikend s Pablom Larraínom u kinu Europa

Vikend u zagrebačkom kinu Europa nudi kraće upoznavanje s djelom čileanskog redatelja Pabla Larraína.

Do nedjelje, 12. veljače program posvećen najpoznatijem čileanskom redatelju svoje generacije i jednom od najznačajnijih južnoameričkih filmaša današnjice donosi ukupno četiri filma. Uz najnovija ostvarenja, biografske „Nerudu“ i „Jackie“ na rasporedu su i stariji naslovi „No“ i „Klub“.

„Neruda“ prati priču o progonjenom pjesniku i njegovom neumoljivom protivniku,  policijskom inspektoru Peluchonneau (Gael García Bernal) koji dobiva zadatak uhititi popularnog pjesnika i prominentnog komunista Pabla Nerudu (Luis Gnecco). Njihova igra mačke i miša pretvara se u nešto puno opasnije i intimnije, a Neruda za to vrijeme piše monumentalnu zbirku pjesama „Sveopći spjev“.

Prvi Larraínov film na engleskom jeziku i u holivudskoj produkciji,  „Jackie“ prati život najpoznatije američke prve dame od trenutka atentata na njenog muža i intervjua koji je povodom tragičnog događaja morala dati časopisu „Life“, reflektirajući se na svoju privatnu i javnu personu. U naslovnoj ulozi je Natalie Portman, kojoj je ova glumačka izvedba priskrbila ukupno treću nominaciju za Oscara.

Film „No“, nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma, završni dio tzv. čileanske trilogije, pomaknuta je satira o padu čileanske diktature, s Gaelom Garcíom Bernalom u glavnoj ulozi mladog stručnjaka za oglašavanje koji „kampanjom sreće“ namjerava zauvijek srušiti Pinocheta.

Nagrađen Srebrnim medvjedom u Berlinu 2015. godine, film „Klub“ bavi se Katoličkom crkvom, odnosno onime što je od nje u Čileu (i ne samo Čileu) preostalo. „Klub“ je crnohumorni i kontroverzan portret četiriju sjedokosih svećenika protjeranih zbog bludnih i drugih grijeha iz aktivne službe u egzil i jedan od najzanimljivijih Larraínovih filmova.

Ulaznice stoje 22-25 kn, a točan raspored projekcija nalazi se na stranici kina Europa.