Vodič za kupnju prve gitare – 2.dio

piše: Glyc

TIJELO

tijela

Oblik tijela svakako je prepušten vama, no isprobajte različite modele da vidite kako vam odgovaraju kad ih držite u položaju za sviranje (Stratocaster je vrlo udoban zbog oblih rubova i izreza koji prate linije tijela i ruke). Atraktivni oblici poput Flying V ili neki B.C. Rich modeli mogu biti dosta nespretni za držanje dok sjedite jer klize niz nogu.

gitara-drvo

Drvo ovdje igra ulogu i zbog težine, masivnije drvo poput mahagonija (većinom Gibsoni) bit će teže i ramena i leđa će to osjetiti. Tijelo se može sastojati od jednog, pa do više spojenih dijelova. Iako je jednodjelno tijelo traženo i lijepo izgleda pod prozirnim lakom, više komada ne znači katastrofu, bitnija je kvaliteta tih komada. Spajana tijela često se bojaju u neprozirne boje upravo kako se ne bi vidjeli spojevi. Ash (jasen), alder (joha) i mahagonij najpopularnije su vrste, a mogu se kombinirati i s tanjim površinskim pločama (top) od npr. javora (vjerojatno najpopularniji primjer je Gibson Les Paul s tijelom od mahagonija i javorovim topom).

vrat_spoj

Bitno je da se ne radi o nekakvoj iverici i da nema pukotina, a najbitnija stavka je spoj vrata i tijela. Modeli kod kojih se vrat lijepi u tijelo (Gibson) zbog same izvedbe imaju dobar spoj koji neki i preferiraju jer nudi malo više sustaina, no nepraktičan je ako vrat oštetite preko granice popravka.

bolt-on

Bolt-on spoj (3-6 šarafa koji spajaju vrat i tijelo) koriste brandovi tipa Fender, Ibanez, Musicman itd. Kod takvog spoja uvjerite se da sastrane i ispod između vrata i tijela ne može stati ni list papira (no dobro, to još prolazi za vježbu i učenje), ali nipošto ne uzimajte nešto sa zjapećom rupom u koju stane kreditna kartica. Prijenos vibracija između vrata i tijela na takvom instrumentu je grozan.

Nevjerojatno, ali istinito, pokušajte uzeti instrument u ruke i protresti ga. Malo novca ponekad znači i veći nemar, pa se znalo dogoditi da su dijelovi elektronike loše zalemljeni, a neki su u prostoru za elektroniku našli i komade alata.

gitara-kontrole

U instrumentima lošije izrade i kontrole kvalitete najčešće se da naći ostatke piljevine (od bušenja rupa) i sasušene paste za poliranje, koji mogu ući u potenciometre i ometati signal ili čak oštetiti komponente. Gornji primjer pokazuje kako bi to trebalo izgledati – žice ne preduge, sve je zaštićeno i uredno složeno.

relic_strat

Prihvatljivost stanja laka kod rabljenog instrumenta procijenit ćete sami, no za referencu spomenimo da su mnogi novi modeli bojani poliuretanom, što daje deblji sloj koji je vrlo otporan na oštećenja, dok su se gitare nekad uglavnom bojale nitroceluloznim lakom, što je davalo tanji sloj kroz koji je drvo “lakše disalo”. Ako vam je iznimno stalo do toga da gitara izgleda kao da je stara 40 godina, već za 4000-5000 kn možete kupiti neki MIM (Made in Mexico) Relic model. Relic je nova gitara, zguljena, prebijena i korodirana kako bi izgledala poput autentičnog Strata sviranog desetljećima.

custom-gitara

Postoje, naravno, brandovi koji se bave izradom potpuno custom tijela po narudžbi, sve od oblika do drveta, boje ili konfiguracije pickupova – što ćete sukladno tome i platiti. No, ukoliko nemate nekih ekstra zahtjeva i u narudžbi nemate egzotičnih vrsta drva i lakiranja, možete naručiti i neko gotovo tijelo, pa cijelu gitaru sastaviti sami, za možda duplu cijenu nekog početnog modela iz dućana. Jedan od najpoznatijih proizvođača takvih dijelova je Warmoth.

Preporuka – uvijek birajte kvalitetu i zvuk ispred estetike. Relic izgleda cool, ali opet, to nisu vaši “ožiljci”, tragovi vaših ruku, trzalica i remena. Stvorite svoju povijest. Izbor je vaš.