Vruća koncertna jesen

sardinas
piše: Pišta

Izgleda da će nas nakon svih ljetnih festivala, kupanja i koncerata na obali u Zagrebu dočekati i vruća koncertna jesen. Ako je suditi po onome što je već najavljeno (a znamo da organizatori čekaju da se publika vrati s mora kako bi izbacili sve informacije) biti će tu puno zanimljivih gostovanja i za gotovo svakog ljubitelja rock glazbe ponešto.

Prema sadašnjim najavama sve će krenuti sa Gunsima 24.9. u Areni (ako Axl opet ne promijeni datum). Za sve koji nikada nisu gledali i slušali G’n’R u „originalnom“ izdanju njihovo prvo gostovanje u Hrvatskoj je zasigurno velika stvar, no uistinu ovi novi Gunsi nisu ni do koljena nekadašnjoj ekipi koja je krajem 80-tih i početkom 90-tih drmala svjetskom rock scenom. Od originalne ekipe tu je samo karizmatični pjevač Axl Rose, mada ne treba sumnjati da je i ostatak novog banda glazbeno dobro potkovan i treba im dati šansu da se dokažu. Ipak ni „novi“ album „Chinese demokracy“ nije ni do koljena „Appetite for destruction“, ni Axl više ne može pjevati kao nekada, ali nadajmo se da će se repertoar bazirati na greatest hits kompilaciji pa da će svi doći na svoje. Karte možda jesu malo skupe (299 – 499 kn), ali nadajmo se da će G’n’R opravdati tu cijenu. Ja se osobno ne nadam previše pa možda budem ugodno iznenađen.

U velikoj „poplavi bluesa“ u Hrvata koja se desila u zadnjih godinu, dvije sjajna je stvar što nas dolaze posjetiti svjetski priznati i traženi glazbenici. Tako će biti i ove jeseni kada ćemo u mjesec dana gledati i slušati Joe Bonamassu, Joe Filiska, Erica Nodena i Erica Sardinasa. Ova „dva Joea i dva Erica“ ukopit će se u „mjesec bluesa“ (01.10. – 12.11.) i zasigurno prirediti sjajne koncerte.

Sardinasa smo već gledali nekoliko puta u Hrvatskoj i mora se priznati da svaki put „raspameti“ sve prisutne kojih je pri svakom posjetu sve više. Njegovi albumi se ne prodaju u Hrvatskoj, on ne snima spotove i ne možemo ga čuti previše na radiju, ali što bi englezi rekli „word of mouth“ iliti usmena predaja je od njega napravila najpopularnijeg blues gitaristu u Hrvata. Oni koji su vidjeli njegov show (koji uključuje sviranje s pivom, skakanje u publiku, ponekad i paljenje gitare) i izvrsnu svirku znaju što im je očekivati, a onima koji će si tek 12.11. u klubu Boogaloo „skinuti junf“ nećemo previše otkrivati.

Iako je Sardinas možda najeksponiraniji blues gitarista u Hrvata, 29.10. stiže nam momentalno najeksponiraniji blues rock gitarista u svijetu – Joe Bonamassa. Kako se ni njegovi albumi ne distribuiraju u Hrvatskoj i nema ga u medijima, tako ni njegovo ime nije previše poznato širokom masama. Blues fanovi znaju da se radi o momentalno najboljem svjetskom blues gitaristi (usto i vrhunskom pjevaču) koji je sa svojim prošlogodišnjim albumom „Black rock“ zauzeo prvo mjesto blues top liste Billboarda. O njegovom rasprodanom koncertu u Royal Albert hallu u Londonu (koji se može naći i na DVD-u) gdje mu je gost bio Eric Clapton još uvijek se raspredaju priče, a ako dodamo da mu je na novom (11 po redu!) albumu gostovao B.B. King i da dečko ima tek 33 godine onda svi mogu zaključiti o kakvoj se stvarno zvijezdi radi. Pronađite, prepržite, poslušajte – toplo preporučam i „žrtvujte“ 200 kuna i svratite u Boogaloo – neće vam biti žao. ‘Ko zna možda ga slijedeći put vidimo sa njegovom novom supergrupom „Black Country Communion“ sa Glen Hughesom (ex Deep Purple) i Jason Bonhamom i Derek Sherinianom!

Joe Filisko je jedan on ponajboljih svjetskih usnoharmonikaša i u duetu sa Eric Nodenom na akustičnoj gitari dolazi po drugi puta u Hrvatsku, a ako ste ih propustili prošli put toplo preporučam da ovaj put pogledate i poslušate kako dva čovjeka sa dva akustična instrumenta mogu moćno zvučati.

Na ostavimo blues na stranu, najavljen je i koncert Stinga u Areni za sve one koji vole malo nježniji rock izričaj. 08.11. ovaj će velikan rock glazbe posjetiti Zagreb i ako ga do sada niste slušali (bilo sa Police, bilo solo) toplo preporučam da pogledate ovu fenomenalnu svirku, sjajan band i vrhunski vokal Stinga. Osobno sam ga slušao u svim inačicama i iako nisam veliki fan njegove glazbe mora se priznati da je vrhunski profesionalac i glazbenik, te da će sigurno zabaviti vjerovatno rasprodanu Arenu.

Za ljubitelje žestokog zvuka sprema se puno zanimljivih koncerata – počinje 25.9. sa Ripperom Ovensom (ex Judas Priest) u Močvari, nastavlje se 13.10. sa Dark Tranquility u Boogaloou, dan kasnije u Močvari sviraju Korpiklani, a 7.11. u Boogaloou Therion. Priča se i o gostovanju Overkilla, Helloweena, Paula Gilberta i Richie Kotzena. Dakle uz blues ovo će biti i metal jesen!

Ono što mene osobno još posebno veseli jest gostovanje banda Tito & tarantula koji sviraju 21.10. u klubu Boogaloo i kojima je ovo četvrti posjet Zagrebu. Svirali su u Tvornici, Boogaloou i Purgeraju, a sada se vraćaju u klub u kojem su imali najbolju svirku. Njih svi znamo po hitovima „After dark“, „Back to the house that love built“ i „Angry cockroaches“ iz kultnog filma Roberta Rodrigeza „Od sumraka do zore“ u kojem se band i pojavljuje na bini „Titty twister“ kluba dok pleše Salma Hayek. Ne propustite fenomenalnu, znajnu, mex rock zabavu u klubu Boogaloo uz Tito & tarantula i možda i vi dobijete priliku na par minuta postati Salma HayekJ