X. Gumbekovi dani u zagrebačkom Histrionskom domu

Jubilarni deseti Gumbekovi dani, Međunarodni festival kabareta kojim Glumačka družina Histrion njeguje uspomenu na svojeg člana Mladena Crnobrnju Gumbeka, održat će se od 16. do 26. ožujka, a program recentnih kabaretskih produkcija otvorit će u Histrionskom domu u Zagrebu praizvedba predstave “U petak (za)metak” u režiji Ivana Gorana Viteza.

U jedanaest dana, festival donosi 14 izvedbi, a osim zagrebačkih, publici Histrionskog doma predstavit će se i kazališta, kazališne družine, izvođači i komičari iz Splita, Vinkovaca, Virovitice, Velike Gorice, Pečuha (Mađarska), Beograda i Zemuna (Srbija).

Predstava “U petak (za)metak”, produkcija Glumačke družine Histrion koja svečano otvara festival, bavi se demografskim problemima s kojima se suočava suvremeno hrvatsko društvo.

Nakon svečanog otvorenja u četvrtak, na kazališnoj matineji u Histrionskom domu u petak 17. ožujka nastupit će Lutkarsko kazalište Bobita iz Pečuha, bajkovitom kabaretskom pričom o prošlosti “Kalamona vjetrovezač”. Isti dan Zagrebačko kazalište mladih predstavit će se publici Gumbekovih dana s predstavom “Folk acts” Saše Božića i Petre Hrašćanec koja se bavi učincima turbo folk kulture.

Gradsko kazalište mladih iz Splita izvest će, u subotu 18. ožujka, kabaret “Splićanke” Ivana Lea Leme, omnibus s pet ispovjednih priča Splićanki ispričanih u maniri komedije s nogu.

Nedjelja donosi gostovanje UR Prizora iz Beograda, s predstavom “Reality obračun” Vanje Bulića u režiji Rade Vukotića. Riječ je o kabaretu u kojemu dvoje sudionika reality programa nakon njegovog završetka nastavljaju život u svojoj realnosti i svakodnevici na isti način kao što su to radili tijekom održavanja realitya.

U ponedjeljak 20. ožujka, na programu je “Demokracija” Zijaha Sokolovića, produkcija The Atro Projekta & Udruge Riječi, u režiji i izvedbi Zijaha Sokolovića kojemu se na pozornici pridružuje Dražen Šivak. Predstava tematizira razne oblike uspjele i neuspjele demokracije.

Teatar Carte Blanche iz Zemuna utorak 21. Ožujka dolazi s monodramskom tragikabaretom-komedijom “Život je loto” Vladimira Đurđevića u režiji Bojane Lazić. “Brzinom okretanja loto loptica u bubnju, odvija se presmiješna i kaotična drama o čijem ishodu i načinu na koji će se sve završiti, odluku donose upravo gledatelji.“ Isti dan, u sklopu programa Gumbekovih dana, u zagrebačkom Gradskom kazalištu Komediji bit će izvedena “Kneginja čardaša” Emericha Kalmana u režiji Ivana Lea Leme, “jedno od omiljenih djela operetne pozornice”.

Srijeda 22. ožujka donosi “Jezične varijacije” Nikole Jakovčevića i redatelja Borne Armaninija, produkcija Binocular teatra iz Zagreba, najavljena kao glumačka igra u paru koja se poigrava narječjima – predstava obuhvaća osam različitih dijalekata kojima otkriva bogatstvo hrvatskog jezika.

GK Joza Ivakić iz Vinkovaca i GK Virovitica izvest će, u četvrtak 23. ožujka, “Shakespeare pir” Dražena Ferenčine, kabaret o novim gledištima koja u 21. stoljeću i tehnološkom dobu Shakespearea ne smatraju samo kulturnom ostavštinom već ga doživljavaju i kao brend, pop zvijezdu, turistički proizvod, ime malo kome nepoznato, a ipak se rijetki mogu podičiti stvarnim poznavanjem njegova opusa.

Četvrtak donosi i, u Teatru &TD, izvedbu kabareta “Teror tolerancije” Mirana Kurspahića, produkciju Teatra &TD i Kulture promjene & Kufera.

GK Scena Gorica iz Velike Gorice u Histrionskom domu gostuje u petak 24. ožujka s kabaretom “I živjele su sretno” Frane Marije Vranković, koji prikazuje kako funkcionira suvremeni brak, ima li smisla i što ga sve razara.

U subotu 25. ožujka, nastupa Ivica Kiš s “Kaj god bluesom”, nastalim 1971. i prvi put izvedenim na promotivnom koncertu grupe Time u zagrebačkom Studentskom centru. Izveli su ga Ivica Kiš (autor) i Drago Mlinarec kojima je to (tada prvom akustičarskom kantautorskom duetu) bio prvi zajednički javni nastup.

X. Gumbekovi dani završavaju u nedjelju 26. ožujka svečanom dodjelom nagrada i još jednom izvedbom kabareta “U petak (za)metak”.

Ulaznice stoje 30-80 kn, a raspored i druge informacije nalaze se na mrežnoj stranici.