Zagreb Guitar Show: SUHR BADGER 30 za Guthrie Govana

guthrie-badgerGuthrie Govan zasvirat će na svojoj radionici (Sax!, 10.11. 18:30H) i na pozornici Sax!-a na Zagreb Guitar Showu na pojačalu Suhr Badger 30 kojeg je za majstora osigurao TMS Music Shop, zastupnik Suhra za Hrvatsku.

Badger serija pojačala jedna je od brojnih ideja koja je svoju realizaciju među prvima dočekala u tvornici američke firme Suhr. Zamišljen kao ultimativno pojačalo “britanskog” prizvuka, velikih mogućnosti, a male snage, Badger se materijalizirao u nekoliko verzija, među kojima ćemo pozornost obratiti na glavu Badger 30.

Ova naizgled skromna jednokanalna glava vozi se na dvije EL34 izlazne lampe i snažna je solidnih 38W. U usporedbi sa mlađim 18W bratom, može se pohvaliti prostranijim headroomom, ponešto agresivnijim srednjim i više fokusiranim niskim frekvencijama. Osim effects loopa, standardnih kontrola boje tona (bass, middle, treble) i gain kontrole, Badger sadrži još dvije inovativne i nadasve korisne opcije – Power Scaling potenciometar, koji korisniku omogućuje kontrolu nad razinom sveukupne snage pojačala, kako bi na manjim glasnoćama mogao dobiti gotovo jednako kvalitetan i definiran zvuk kao na većim; te Drive potenciometar, za kontrolu saturacije izlaznih lampi. No, kada su ova dva potenciometra podešena na maksimum, Badger funkcionira kao tipično jednostavno jednokanalno pojačalo, kojemu je Gain potenciometar jedina kontrola sveukupnog gaina i glasnoće.

badgerOdmah pri prvom slušanju, moguće je primjetiti izrazito čvrst i usmjeren zvuk koji neodoljivo podsjeća na stari Marshall “Plexi” pojačan do granice opasnosti za sluh. No, Badger je taj prizvuk odveo na višu razinu, nudeći veću fleksibilnost svojim kontrolama. Tako uz Badgera gitarist napokon može dobiti taj autentični britanski crunch, no pri normalnijoj glasnoći. Također, kombinirajući vrlo iskoristive Power, Drive i Gain kontrole, razina distorzije može se podesiti po ukusu, te tako postići neki zasićeniji “high-gain” ili potpuno clean zvuk s dovoljno headrooma, što se ne može očekivati od jednog prosječnog jednokanalnog “britanca”, ili imitacije istog.

Sve u svemu, ovo me maleno pojačalo svaki put iznova iznenadi svojim ogromnim zvukom, te me svojim malim pakiranjem i skromnim opcijama uvijek vrati na način razmišljanja – Less is more.