Zagrebački HNK dio projekta Kreativne Europe – ‘OperaVision’

HNK Zagreb, foto: Ines Novković

HNK u Zagrebu jedan je od partnera europskog projekta ‘OperaVision‘ te se našao u društvu 30 europskih opernih kuća koje će svoje operne izvedbe snimati, razmjenjivati i prikazivati svojoj publici u izravnim prijenosima, ilitiga, popularnije rečeno, live streamingom.

Tako će gledatelji iz Pariza, Londona, Helsinkija, Berlina i drugih europskih gradova moći gledati predstave zagrebačke Opere, a zagrebačka će publika uživati u najnovijim produkcijama europskih kazališta. Projekt ‘OperaVision‘ pokrenula je organizacija Opera Europa, europsko udruženje opernih kuća i festivala.

Od 12. listopada, ljubitelji opere i oni koji će to postati, imaju priliku posjetiti novu mrežnu stranicu www.OperaVision.eu –  internetsko odredište za opernu umjetnost. Osim snimki predstava, OperaVision‘ donosi ljubiteljima opere zbirke raznih video materijala, priča i dokumentaraca povezanih s operom, kao i mogućnost otkrivanja bogatog repertoara umjetnosti glazbe i riječi starog četiri stoljeća. Dio stranice pod nazivom Opera Academy omogućit će pristup raznim izvorima informacija koje uključuju kratke filmove o procesima pokusa kao i razgovre s poznatim opernim umjetnicima. Posebna pažnja posvećena je edukaciji mlađe publike, njihovim roditeljima i učiteljima sa željom da što bolje upoznaju prekrasan svijet opere.

Prva opera koja će biti dostupna na navedenoj stranici bit će Debussyjeva ‘Pelléas i Melisande’, u izravnom prijenosu iz berlinske Komische Oper u nedjelju, 15.listopada.

OperaVision‘ također se uključio u obilježavanje Europske godine kulturnog nasljeđa 2018. kojim će dočarati i pokazati svu raznolikost današnje operne europske umjetnosti. Detaljan popis aktivnosti bit će objavljen krajem ove kalendarske godine.

Projekt ‘OperaVision‘ je temeljen na uspjehu projekta Operna platforma koji je dosad privukao više od tri milijuna gledatelja svih uzrasta. Oba projekta su sufinancirana sredstvima iz EU fondova Kreativna Europa koji osigurava rad ‘OpereVision‘ do prosinca 2020. godine.

PROGRAM:

 • 15. 10. 2017. Claude Debussy – „Pelléas i Melisande“ uživo iz Komische Oper Berlin
 • 20. 10. 2017. Giuseppe Verdi – „La traviata“, Festival Verdi u Bussetu
 • 28. 10. 2017. Richard Wagner – „Rajnino zlato“, Opera North Leeds
 • 3. 11. 2017. W.A.Mozart – „Figarova ženidba“, Garsington Opera
 • 4., 11. i 18. 11. 2017. Richard Wagner – „Walküre“, Opera North  Leeds
 • 24. 11. 2017. Christoph W. Gluck – „Le Cinesi“, Palau de les Arts Valencia
 • 25. 11.; 2. i 9. 12. 2017. Richard Wagner – „Siegfried“, Opera North Leeds
 • 10. 12. 2017. Christoph W.Gluck – „Le Cinesi“, uživo iz Palau de les Artes Valencija
 • 15. 12. 2017. Francis Poulenc – „Razgovori Karmelićanki“, uživo iz teatra La Monnaie de Munt Bruxelles
 • 16., 23. i 30. 12. 2017. Richard Wagner – „Sumrak bogova“, Opera North Leeds
 • 22. 12. 2017. Engelbert Humperdinck – „Ivica i Marica“, Mađarska državna opera Budimpešta

Ostali operni naslovi koji se mogu pogledati: V. Bellini „Sonnambula“, Victorian Opera; Denisov „L’Ecume des Jours“, Oper Stuttgart; Fagerlund „Autumn Sonata“, Finska nacionalna Opera; G. Puccini „Madame Butterfly“, Teatro Real Madrid; G. Puccini „Tosca“ Den Norske Opera Oslo.