“Zamisli život…” knjiga koja vas upoznaje s junacima Novog vala

Novi val je bio moda, ali u isto vrijeme i realnost.

Novi val je bio moda, ali u isto vrijeme i realnost.
Rock je po prvi put postao legitimni način života.

Nakon biografije Bijelog dugmeta (Šta bi dao da si na mom mjestu) i biografije Margite Stefanović iz EKV-a (Magi – Kao da je bila nekad), knjiga Zamisli život… – Novi val, prva generacija zaokružuje trilogiju Dušana Vesića o najvažnijim trenutcima regionalne rock glazbe. 

Ovoga puta Vesić predstavlja prvu generaciju bendova koji su krajem ’70-ih godina dvadesetog stoljeća promijenili domaću rock scenu, donijeli novu osjećajnost i postavili nove standarde kreativnosti.

Vesić je po običaju ponudio široku analizu kako cijelog pokreta tako i svih pojedinačnih sudionika, što će nam omogućiti da se iz prve ruke upoznamo s Azrom, PankrtimaFilmom, Prljavim kazalištemHaustoromIdolimaElektričnim orgazmomPekinškom patkomParafomŠarlom akrobatomLačnim Franzom i drugim važnim junacima te generacije, preslušamo ponovo njihove najveće uspjehe, prođemo s njima njihove uspone i padove i ispratimo njihove pojedinačne sudbine, uz mnoštvo poznatih i dosad nepoznatih podataka.

Uobičajenom stilskom jednostavnošću Vesić je ponovo napisao knjigu iz koje se može ponešto naučiti, ali uz koju se može i nasmijati.

“Zamisli život…” knjiga je o vremenu koje nimalo ne nalikuje na današnje.

Novi val je izveo u javnost nove glazbenike, nove pisce, novinare, fotografe, likovnjake, kazališne redatelje, glumce i menadžere u kulturi. Uklonio je ekskluzivitete svih vrsta, izbrisao jasne granice između izvođača i publike i dao rocku novu masovnost: u tih nekoliko godina niknulo je neobično mnogo novih bendova raznolikih usmjerenja.

Knjiga se u redovnoj prodaji očekuje u drugoj polovici lipnja, a do 15.6. traju prednarudžbe i knjiga se može kupiti za 111 kuna. 

***
Moglo bi vas zanimati: 

Što čitati? | Stiže autobiografija Borisa Leinera, bubnjara Azre