„Zapalite kuću“ – roman o The Clash

zapalite-kucuZapalite kuću roman je o britanskoj punk-grupi The Clash, jednoj od najvažnijih glazbenih pojava i energičnom sastojku pokreta koji je uzdrmao planet na početku posljednje trećine prošloga stoljeća. Punk je, veli autor knjige, Norvežanin Frode Grytten (1960), bio put u svijet, prst uperen u politiku i društvenu svijest, vrisak koji je tjerao na akciju. Iako se sastojao od tri akorda, imao je nevjerojatnu moć.

Priča započinje scenama sa spektakularnih koncerata u New Yorku 1981., kad su The Clash bili na vrhuncu slave, a završava jednog svibanjskog dana 1976., prvim okupljanjem nadobudnog društvanca iz zapadnog Londona u skvotu u Davis Roadu.

Strummer, Jones, Simonon, Headon i Chimes htjeli su promijeniti svijet, slomiti otpore i dijeliti s ljudima svoju omiljenu glazbu, no stvarnost se pokazala odveć zamršenom za tako veliki pothvat. Sve je ubrzo završilo dubokim razočaranjem, prekinutim prijateljstvima i financijskim problemima. “The Clash nisu uspjeli promijeniti svijet, ali su zato promijenili mene”, veli Grytten. “Ono što su zastupali slavni pankeri ostalo je ukorijenjeno duboko u meni: opozicija, revolt, energija, ekstaza. The Clash mi je otkrio snagu glasa”– zaključuje autor. I radost pisanja. Sve!

Romanom Zapalite kuću Frode Grytten ispisao je još jednu dojmljivu posvetu glazbenicima koji su obilježili 80-e: prije londonskih pankera obradio je The Smithse, Patti Smith i Brucea Springsteena.