Završni koncert MIMO programa uz Franz Kafka Ensemble i Mimika Orchestra

Franz Kafka Ensemble

Osmi u četvrtoj sezoni, završni koncert ove sezone projekta MIMO sljedeću nedjelju, 4. lipnja u multimedijskoj dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, uz izravan prijenos na Prvom programu Hrvatskog radija i live videostreaming pod naslovom „Etno-cirkuski progresivni moderni jazz“, predstavlja Franz Kafka Ensemble i Mimika Orchestra.

Instrumentalni bend Franz Kafka Ensemble okupljen je oko grupe glazbenika sa zagrebačke nezavisne scene koji sviraju ili su svirali u bendovima kao što su Peach pit, Cul-De-Sac, Haustor, Porto Morto, Brujači i mnogi drugi. Glazba Franz Kafka Ensemble nije žanrovski ograničena pa se u njihovom zvuku mogu čuti zvuci afričkog kontinenta, slobodnih jazz improvizacija, matematički strukturirane rock glazbe, minimalizma, filmova francuskog novog vala i mnogi drugi.

Sam kolektiv postoji 4 godine, ali su njegovi članovi surađivali na zajedničkim projektima decenijama, tako da se dobro poznaju i prepuštaju se stvaranju uzbudljive i nove glazbe bez zadrške. Od zapaženijih nastupa može se izdvojiti onaj s Vlatko Stefanovski triom 2016. na zatvaranju Prilep Jazz Festivala, a sam ansambl također je aktivan i u stvaranju prateće glazbe za filmove, predstave i umjetničke performanse.

Franz Kafka Ensemble uskoro planira izdavanje prvog dugosvirajućeg albuma, a premijera materijala pripremljenog za album može se čuti upravo na ovom nastupu.

Mimika Orchestra

Mimika Orchestra je alternativni progresivni orkestar s jazz, folklornim i elektroničkim utjecajima kojeg vodi saksofonist i skladatelj Mak Murtić. Sastavljen od vokala, limenih i drvenih puhača, velike ritam sekcije i live elektronike, ovaj 20-eročlani orkestar izvodi Murtićevu trans-idiomatsku glazbu, koja slušatelje odvodi na pustolovinu, u kojoj se jazz stapa s drugim glazbenim vrstama i umjetničkim formama, pripovijedajući antropološke, kulturološke i mitološke priče prošlosti i budućnosti.

Orkestar na MIMO-u predstavlja kompozicije s nadolazećeg albuma “Divinities of the Earth and the Waters” koji je koncipiran kao pogrebna ceremonija koja se odvija u doba predindustrijskog Balkana.

Sav prihod od donacija ide izvođačima. Nakon koncerta se družimo na afteru u Spunku