Zbog kultnog stiha “Moja mater te traži” Saša Antić iz TBF-a mora na sud

Kako prenosi magazin tportal.hr, Saša Antić, popularni reper i član TBF-a, u svojoj je najnovijoj kolumni Reper to(v)ar na portalu autori.hr otkrio kako je dobio poziv od Općinskog suda u Virovitici da se pojavi kao svjedok u slučaju u kojem ne poznaje niti jednog aktera, ali ipak ima jednu poveznicu s njima.

U ovom apsurdnom slučaju, radi se o tome da je iako Saša Antić ne poznaje okrivljenika, sud smatra kako je on najkompetentnija osoba koja bi im mogla pomoći u rješavanju slučaja i to iz razloga što je autor stihova pjesme “Mater” koji je okrivljenik parafrazirao i poslao u sms poruci policijskom službeniku. Sud smatra da im upravo on može pomoći u utvrđivanju ima li u poruci i u kolikoj mjeri elemenata ozbiljne prijetnje.

“Koliko zaista ima smisla u tome da se ozbiljno prosuđuje o glazbi i umjetnosti općenito kao poticaju na konkretno nasilje?”, pita se Saša Antić u svojoj kolumni i dodaje: “U mom slučaju čak i nema konkretnog nasilja, tek prazna prijetnja. Ima bit da nas repere ozbiljne institucije doživljavaju preozbiljno. Jer repanje nije pjevanje, a kako je prihvaćeno da „ko pjeva zlo ne misli“, ne želim ni pomisliti što bi se iz toga dalo zaključiti za repanje.”

Da se radi o još jednom momentu našeg pravosuđa za rubriku “vjerovali ili ne” nema sumnje, no u ovoj tragikomičnoj situaciji Antiću više nije do smijeha.

Iskreno, malo mi je muka šaliti se s ovim jer je stvar očito vrlo ozbiljna. Radi se o sudbini jednog ljudskog bića koje bi moglo biti optuženo za prijetnju stihovima pjesme koja nema veze sa stvarnosti. Ona je igrokaz, fikcija i groteskno pretjerivanje koje se artificiranom agresijom ruga nasilniku. Glavni lik pjesme je karakterno degradirani jadnik koji se skriva iza majke, ona je ilustracija njegove nemoći i moguće samo plod njegove mašte. Naravno, vjerujem da do osuđujuće presude neće doći. Kad bi se to dogodilo, osim nepravde prema okrivljeniku, i pjesma „Mater“ bi dobila inkriminirani status, postala bi nešto kao hladno oružje. Zajebana i velika stvar za jednu pjesmu, ali s druge strane i službena potvrda da se radi o oštrim stihovima. To bi mi valjda na neki način trebalo i imponirati jer već sam se potpuno pomirio s tim da glazba ne može ništa bitno promijeniti u stvarnosti osim individualni doživljaj iste. Međutim, život se ponekad pobrine da o nekim stvarima razmisliš ponovo.”