ZEZ dovodi danske post-rock džeziste SVIN u zagrebački KSET

SVIN foto Nick Hune
SVIN foto Nick Hune

U četvrtak, 10. ožujka, u zagrebačkom KSET-u, u okviru programa ZEZ (Zavod eksperimentalnog zvuka) nastupa danski, kopenhaški, sastav SVIN.

Četveročlani SVIN stvara psihodeličnu eksperimentalnu glazbu u kojoj je teško razgraničiti između avangardnog jazza i post-rock, doom, noise ili drone strane spektra bliskih “sjevernom” izričaju.

Gitarist Lars Pilgaard, saksofonist Henrik Melbye, klavijaturist Adi Zukanović i bubnjar Thomas Eiler čine postavu SVIN-a još od osnutka 2008. Dvije godine poslije objavljen im je prvenac „Heimat“, a 2013. album „Secretly We Are Gay (S.W.A.G.)“. Treći album „SVIN“ (2014) priskrbio je brojne pohvale publike i kritičara diljem svijeta. Oznaka jazza davno je prestala biti ograničena na klasično popularno poimanje te glazbe, što SVIN iznova i iznova pokazuju slažući glazbene krajolike koji se pretaču iz melodičnog ambijenta u stilu Arvoa Pärta, u psihodeličnu agresiju Sonic Youtha. Kolosalna energija noise benda s lakoćom prelazi u gotovo komornu atmosferu avangardnog jazz kvarteta, uz neizostavnu ljepotu odjekujućih melodija i ponavljajućih motiva.

Nastup SVINA još je jedna prigoda za provjeravanje i uvjeravanje u to da pojam eksperimentalnog jazza može predstavljati i samo princip otvorenosti prema neograničenoj kombinaciji žanrovskih elemenata, što SVIN postiže vješto i sa strašću.

Karte za koncert u pretprodaji (KSET) stoje 35 kn, a na ulazu, na dan koncerta, ulaznica će stajati 50 kn. Ulaz se otvara u 20h.