Zlatko Majsec: “Glazbeno putovanje Mel Camino je stopostotna bitter sweet symphony”

Velikogorički rock bend Mel Camino svoju glazbenu priču gradi više od desetljeća, a kako nam otkriva Zlatko Majsec, gitarist, vokal i autor većine pjesama Mel Camina, tih jedanaest godina samih po sebi nisu bili med i mlijeko no odlučili su zbrajati ono najbolje. Pa tako iza sebe Mel Camino broji tri studijska izdanja, a trenutno u studiju Marka Mrakovčića rade na novom izdanju. S nadolazećeg četvrtog albuma do sada su predstavljeni najavni singlovi “Novo vrijeme” i “Terasa”, a novi album bilježi i novu postavu, kao i nešto drugačiji zvuk benda. O svemu tome otkrijte više u današnjem intervjuu.

Mel Camino možete poslušati (akustično) uživo sutra, 3. listopadu u zagrebačkoj knjižari Rockmark, gdje će nastupiti u programu “Akustika”, u sklopu festivala “Velika rock eksplozija #10”, a njihov frontmen Zlatko Majsec tom će prigodom ujedno promovirati svoju hvaljenu debitantsku knjigu “Frik iz kvarta”.  Priliku da čujete nabrijani, električni Mel Camino ne propustite već 12. listopada u klubu “Katran” u finalu Karlovačko RockOff festivala.

Nedavno ste se predstavili novim singlom “Terasa”, koji je ujedno i drugi najavni singl četvrtog studijskog albuma. Singl je popraćen zanimljivim “stripovskim” videospotm koji je, kao i prethodni, režirao Mislav Muretić. Ideja i afinitet prema animaciji proizlazi od članova benda ili autora spota?

Zlatko Majsec: Mi smo, kao i uvijek, imali nekih svojih idejica za određene dijelove pjesme, al’ fakat nam nije na pamet padalo da se radi strip – to je sve Mislavovo „maslo“ s kojim smo jako zadovoljni.

Što nam novo donosi album “Kad? Sad!” u pogledu zrelosti i kreativnog smjera kojim Mel Camino kroči? Kakvi su planovi za njegovu objavu?

Zlatko Majsec: Pa, zrelost kažu dolazi s godinama, a s obzirom da sam ih s vremenom već dosta natukao, pretpostavljam da su i pjesme zericu zrelije od onih s prijašnjih albuma. Ipak, nikad dok pišem, ili radim mjuzu, ne razmišljam o tome je li nešto zrelo ili nije. Važno je da me fura i da je iskreno. S obzirom da se radi o novoj postavi benda, a svaka postava nosi neki svoj zvuk i neke nove ideje, mogu reći da će se zvučna slika s „Kad? Sad!“ prilično razlikovati od sveg dosadašnjeg vezanog uz Mel Camino. Bit će popastije, minimalističnije, gruvastije i s malo više režanja gitara.

 

Ovaj put ste se odlučili i na suradnju s Markom Mrakovčićem kao izvršnim producentom koji potpisuje prve singlove…

Zlatko Majsec: Jesmo, da, jer smo bili zaljubljeni u to kak’ taj dečko radi i mogu vam reći…mislim surađivao je bend i prije s producentima koji su znali raditi, ali ovakvu kombinaciju znanja, brzine, intuicije i poklapanja u viziji kakav zvuk zapravo želimo dobiti, na to osobno nisam još nikad naišao. Uglavnom, prezadovoljni smo suradnjom s Markom koji je, uz već spomenute producentske kvalitete, i jedan prilično zabavan momak što nije nevažno kad s nekim mjesecima zajedno šljakate.

S obzirom da već imate određeni staž i tri studijska albuma iza sebe predstavite nam se s kojom riječi više o vašem glazbenom putovanju. Da li biste mogli definirati što novo i zanimljivo svojim glazbenim projektom donosite na hrvatsku glazbenu scenu?

Zlatko Majsec: Glazbeno putovanje Mel Camino je stopostotna bitter sweet symphony puna fenomenalnih trenutaka, velike ljubavi, ali i svađa, brakorazvodnih „parnica“ – jedna klasična hrvatska sapunica iz koje je proizašlo puno pjesama. Ne mislim da novim albumom otkrivamo toplu vodu, sve je to već poznato – gitare, bas, bubanj, vokali i nešto kljava, al’ opet, da ne mislimo da imamo konja za trku ne bismo ni izlazili na trkaću stazu.

Pažnju medija ste, između ostalog, privukli zapaženim ekskluzivnim koncertom u zagrebačkom zatvoru Remetinec. Odakle ideja za ovakav nastup i kako je to sve skupa prošlo?

Zlatko Majsec: Moj bivši košarkaški trener Mirko K. tamo šljaka – organizira zatvorenicima slobodno vrijeme. Zamislite, „slobodno“ vrijeme – u zatvoru. Kad je čuo da njegov bivši playmaker ima svoj bend, nazvao me i pitao je l’ bi mu htjeli malo zabaviti „štićenike“. Naravno, sjetili smo se odmah Johnnya Casha i bila nam je čast da i sami takvo nešto iskusimo. Btw, to je bio prvi i vjerujem zadnji put da se umalo nisam pojavio na vlastitom koncertu. Naime, poput zadnjeg idiota zaboravio sam uzeti osobnu i na porti sam pola sata proveo uvjeravajući murjake da sam ovdje u ulozi pevaljke. Skupilo se nekih 70-ak ljudi koji su, unatoč groznoj akustici sportske dvorane, bar se tako činilo – uživali u onom što čuju.

Jedan od vaših najnovijih izazova je ovogodišnje izdanje Karlovačko RockOff festivala. Koja su vaša očekivanja od ovog nastupa? Na koji način općenito gledate na mogućnost profiliranja talentiranih glazbenika kroz nastupe na festivalima?

Zlatko Majsec: Bend je već bio na dosta takvih festivala koji „otvaraju“ prilike pa smo, unatočm istima, još uvijek presretni ako nas na svirki čuje više od 30, 40 ljudi, haha. Ne omalovažam ovu priliku, da me ne shvatite krivo, samo mislim da je potrebno još puno više da dođeš do masovnijeg prepoznavanja – a mi još, očito, nismo otkrili tu magičnu formulu. S druge strane, ja prvi nemam ništa protiv ako se konačno radi o odskočnoj dasci koja je ovom bendu itekako potrebna. Živi bili pa vidjeli…

Pobjeda ili ne, ovakav nastup stvara nove prilike. Koje nastupe osim Karlovačko RockOff festivala i Velike Rock Eksplozije trebamo imati na radaru?

Zlatko Majsec: Čini mi se da sam već odgovorio na ovo pitanje 🙂 Nemamo novih datuma na radaru osim kaj Zoki, bubnjar, kemija nešto za Močvaru i Čakovec.

Kako bismo mi i naši čitatelji bolje upoznali glazbenike koji nastupaju Karlovačko RockOff-u, nedavno smo pokrenuli izazovnu rubriku RAZOTKRIVANJE pa nam dozvolite da s nekoliko brzopoteznih pitanja iz vas izvučemo i ono najsjajnije i ono najmračnije:

 • Prvi glazbeni broj/album u koji si zaista uronio bio je…
  Zlatko Majsec: Azra – Ravno do dna, to me razvalilo ko klinca…
 • Prvi glazbeni uzori (pa i oni na koje bi najradije zaboravio) bili su…
  Zlatko Majsec: Jim Morrison, na njega sam brij’o čitavo tinejdžerstvo. Na momente, u određenim „hm-hm“ stanjima vjerovao sam da sam njegovo domaće utjelovljenje…
 • Da su te uskratili za glazbenu karijeru, tvoj drugi izbor bio bi…
  Zlatko Majsec: Ne smatram da imam glazbenu karijeru jer ne mogu živjeti od muzike, ali mogu živjeti za nju. Uostalom, prisiljen sam na taj drugi izbor jer me on hrani i plaća režije…
 • Tri pjesme (vaše ili tuđe) za koje smatraš da bi ih svatko trebao poslušati…
  Zlatko Majsec: Naše „Novo vrijeme“ mi je baš jako draga pjesma, a  za ostale dvije (ne naše), ajme — ima ih toliko da imam feeling da što god istaknuo pojavit će se na stotine drugih koje sam prije njih, s pravom, trebao spomenuti…
 • Najzanimljivija glazbena uspomena koju čuvam doma je…
  Zlatko Majsec: Prastara akustara uz koju sam prije dosta godina počeo raditi svoje prve pjesme…
 • Najbolja knjiga o glazbi koju si pročitao je…
  Zlatko Majsec: Bob Dylanove kronike su mi bile vrlo interesantne
 • Posljednji album koji si kupio/downloadao je…
  Zlatko Majsec: Kao i velika većina već dugo ne kupujem albume, iskreno nisam već dugo ništa ni downloadao – ukucam si željenog izvođača na „jubitou“ što me onda otfura na njima srodne bendove. Tak’ najčešće otkrivam novu, dobru muziku…
 • Da možeš birati s kim bi nastupio na svjetskoj pozornici i koju biste pjesmu zajedno odsvirali to bi bio/bila…
  Zlatko Majsec: Ulaze li i pokojnici u izbor? Ako da – Frank Sinatra – I did it my way. Ako ne, ondaaa… Lana Del Rey – Summertime Sadness.
 • Tri filma koja bi preporučio nekome da ih pogleda kako bi te bolje razumjeli na osobnoj razini su…
  Zlatko Majsec: Rambo 1, Duboko grlo, Maratonci trče počasni krug…Znam, znam, baš sam pi…, al nažalost, doista sam potpuno senilan po pitanju pamćenja imena filmova koji me se jako, jako dojme. A ima ih puno, vjerujte…
 • David Bowie je napisao stih „News had just come over, we had five years left…“. U tih pet godina pokušao bi ugurati…
  Zlatko Majsec: Razbit onog klipana koji me maltretirao u 5.B., spavat s par ljepotica kojima nemam muda prići, skočit base jump na crni dan… Ma – mislim da bi mi svjesnost o kraju koji se bliži pomogla da se više skoncentriram na sadašnji trenutak pa bih više uživao u bilo čemu što mi život donosi, živio više po principu carpe diem, ne zamarajući se i ne trujući se toliko neprestanim očekivanjima, nerealnim željama. Baš užas kaj se ljudima najčešće mora dogodit bolest da bi zdravije rezonirali i zahvalnije doživljavali svoje postojanje. Mislim, svi mi imamo neke blesave američke snove, a pokušaj da se ti snovi ufuraju u domaću realnost jest najčešće poput pokušaja da mamuta ugurate u fićeka…
 • Najintimnija stvar koju si otkrio kroz pjesmu je…
  Zlatko Majsec: Pa evo, nova pjesma na kojoj radimo zvat će se Onan Barbarian – vjerujem da njeno ime otkriva koju vrstu aktivnosti opisuje 🙂

(Emanuela Tomino /Mixer.hr)