Zvučna priča ‘U sjeni valova’ Kristoffa K. Rolla otvara Pobješnjeli Ganz

6-ganz-novi-festival-klara-rusan-ilustracija-dizajn-borjan-pavlek-graficko-oblikovanje-dizajn

Umjetnička instalacija ‘In the Shadow of the Waves’ francuskog dvojca umjetnika zvuka Kristoff K. Roll, ovaj četvrtak, 13. listopada, otvara 6. Ganz novi festival, u ovom izdanju imenovan Pobješnjeli Ganz.

a4-siesteuses-festival-d-caf16-cic-rooftop-photo-mostafa-abdel-ati-300x200Rollova zvučna priča otpočinje u zagrebačkom parku Zrinjevac, u 17 h, te u još dvije priredbe, od 18.30 i od 20 h, a potom i sutradan, u petak, na istom mjestu, u istim terminima. Svaka je sesija, kao i san, drugačija. Kristoff K. Roll, poziva sve građane da sudjeluju u stvaranju zvučne biblioteke usnulog svijeta: Priča iz sna evocira moguće svjetove, noć, tihe sate, drugi svijet koji nastanjujemo kao spavači. „Zabilježite vaša sjećanja na snove, govoreći u naš mikrofon!“ vele.
Najprije je tu izvedba koju svi slušaju ležeći, započinjući sa živim prikazom zvukova koji nas okružuju i generalne atmosfere stvorene događanjem, krajolikom i dobom dana ili noći. Potom slijede zvukovi i glasovi inspirirani identitetom mjesta, tvoreći pritom instantnu zvukovnu kompoziciju. Na kraju, slušamo priče iz snova koje smo prikupili, preradili, uredili i obilježili glazbom koja prati slušatelje/ice na tom snovitom putovanju.

Dvojac umjetnika zvuka Kristoff K. Roll čine Carole Rieussec i Jean-Kristoff Camps koji su se u ovoj kombnaciji udružili u Parizu 1990. Stvarajući izvanredni „višeulazni zvukovni labirint“ kreću se od akuzmatske i elektroakustičke improvizacije prema zvukovnom teatru, kroz radio umjetnost, instalacije, tekstualne kompozicije i izvedbu. Vrijeme, prostor i objekti glavne su okosnice njihova pisanja. Objavili su više albuma, skladaju za film, plesne predstave, kazalište, cirkus, ulične izvedbe i transdisciplinarne trupe.

U slučaju kiše, sjene valova padat će u prolazu Oktogon.

Na Pobješnjelom Ganzu koji će se mahom u prostorima zagrebačkog Studentskog centra održati od 13. do 16. listopada, očekuje se dolazak pedeset umjetnika iz devet zemalja koji će u četiri dana festivala predstaviti aktualna kazališna zbivanja. Ulaz na sve događaje je posve slobodan. Ganz nove besplatne ulaznice mogu se preuzeti na dan izvedbi pojedine predstave i programa na blagajni Teatra &TD, Savska cesta 25, od 11 h sve do početka predstave, po principu: tko prvi, njegova ulaznica! Za instant ljekovite ple¬snjake, koncert i instalacije nije potrebno preuzeti ulaznicu nego se samo pojaviti na licu mjesta.

Točan program, raspored i ostale informacije nalaze se na mrežnoj stranici Ganza.