Nedjelja, 29 rujna, 2024

IN MEMORIAM: Jagoda Buić – umjetnica koja je uvijek bila korak ispred svog vremena

Njezin interdisciplinarni pristup oslanja se na njezinu duboku povezanost s kazalištem, antikom i dalmatinskim korijenima. Stvarala je taktilna djela, često velikih razmjera, prepuna stila i samouvjerenosti

Jagoda Buić Wuttke, domaća avangardna umjetnica, preminula je u 93-oj godini života u svom domu u Veneciji, piše Jutarnji list. Rođena je u Splitu, a odrastala je u intelektualnom, politički aktivnom domaćinstvu. Studirala je kazališni dizajn i povijest umjetnosti na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Zagrebu i Sveučilištu u Zagrebu, prije daljnjeg studija scenografije, kostima i dizajna interijera u Beču i Rimu.



Najpoznatija je po svojim imerzivnim instalacijama i radu u tekstilu koji je počela stvarati sredinom 1960-ih. Ipak, njezina kreativnost je išla i korak dalje, pa se bavila i scenografijom, kostimografijom, radovima na papiru i kolažom. Njezin interdisciplinarni pristup oslanja se na njezinu duboku povezanost s kazalištem, antikom i dalmatinskim korijenima. Stvarala je taktilna djela, često velikih razmjera, prepuna stila i samouvjerenosti. 

Rad s tapiserijom je započela 1960-ih

Formativno poslijeratno razdoblje navelo ju je na razmišljanje o odnosu dizajna, reda i strukture; ta su se estetska promišljanja neprestano pojavljivala u njezinim umjetničkim djelima. Dizajnirala je kostime i scenografiju za nacionalno kazalište u Splitu, osvojila srebrnu medalju na Milanskom trijenalu 1957. i predstavljala Jugoslaviju na izložbama pod pokroviteljstvom vlade u istočnoj Europi i Sovjetskom Savezu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Miranda Fengyuan Zhang 张丰渊 (@da_dada_dadadadada)

Prvi put je istražila “tapiseriju” oko 1960. godine, tempirajući tkanje monumentalne tapiserije za Savezno izvršno vijeće u Beogradu s rođendanom Josipa Broza Tita i festivalskim maratonom mladosti 1961. godine. Drugu tapiseriju, prožetu alegorijskim značenjem koje sugerira povratak domaćim korijenima, izradila je za predsjedničku rezidenciju 1963.

Dobitnica je brojnih umjetničkih nagrada

Jagoda Buić izlagala je u inozemstvu na samostalnim i skupnim izložbama, uključujući važnu izložbu “Wall Hangings” iz 1969. u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku, koja je signalizirala ulazak tekstila u svijet umjetnosti. Samostalne izložbe održavala je do nedavno u MAXXI, Rim, Italija (2017.); ORIS Kuća arhitekture, Zagreb, Hrvatska (2016.); Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, Sarajevo, Bosna i Hercegovina (2016.); i sjedište UNESCO-a, Pariz, Francuska (2014.).

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Of Art and Women (@of_artandwomen)

Njezin je rad bio predstavljen na Venecijanskom bijenalu 1968., 1970. i 2001., a predstavljala je Saveznu Republiku Jugoslaviju na 13. Biennalu u São Paulu 1975., gdje joj je dodijeljena jedna od najistaknutijih nagrada suvremene umjetnosti – Grand Prix Itamaraty. Ostale nagrade uključuju Nagradu UNESCO-a (1994.); Zlatna medalja Picasso, UNESCO (2104.); Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo (2015.); i Elle Style Awards – nagrada za životno djelo (2015.). Njezini se radovi nalaze u velikim zbirkama diljem svijeta, uključujući Muzej moderne umjetnosti u Zagrebu; Amsterdamski muzej Stedelijk; muzej Metropolitan u New Yorku; i Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, između ostalih.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Tanja Šuflaj (@tanja_flaj)

Jagoda je ostavila neizbrisiv trag u svijetu kulture i umjetnosti, pamtiti ćemo je zauvijek. Velika umjetnice, počivala u miru! 

Naslovna fotografija: YouTube screenshot

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime