Petak, 11 listopada, 2024

Sedmo izdanje sajma InDizajn: Više od 15.000 posjetitelja oduševljeni najnovijim trendovima

Ovogodišnje izdanje sajma InDizajn obilježila su predavanja istaknutih stručnjaka, paneli hrvatskih celebrityja, popularni brendovi, mladi kreativci, talentirani umjetnici, humanitarna šoping akcija udruge Mali zmaj i kreativne radionice

Arhitekti iz studija Mecanoo i Harquitectes, zajedno s uglednim dizajnerima Zoranom Jedrejčićem i Andreasom Diefenbachom iz njemačkog dizajnerskog studija Phoenix, Robertom Dragognom iz Studija 92, Nikolom Arambašićem, vlasnikom studija OCD arhitekti, te poznatom mladom arhitekticom Tinom Biloglav, podijelili su svoja znanja i savjete s posjetiteljima ovogodišnjeg sajma InDizajn.



Sedmi sajam InDizajn, koji se održao od 4. do 6. listopada u Areni Zagreb, okupio je više od 15.000 posjetitelja, približno 90 izlagača iz sektora opremanja i uređenja interijera, izložbu mladih umjetnika, Humanitarni ormar za udrugu Mali zmaj te razne druge sadržaje.

‘Još jedno izdanje sajma je iza nas, a reakcije su bolje nego ikad. Drago nam je što su naši izlagači i popratni program sajma i ove godine privukli velik broj posjetitelja u Arenu Zagreb. Dali smo sve od sebe da okupimo sve ljubitelje dizajna interijera na jednom mjestu, osim izlagača i posjetitelja s nama su bili i brojni slavni arhitekti, mladi i talentirani umjetnici te poznati hrvatski produkt dizajneri. Hvala još jednom svima koji su nam se pridružili, vidimo se dogodine’, komentirala je Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera i pokretačica sajma.

Sajam je prošao u edukativnoj atmosferi 

Edukativni dio sajma ove godine je otvorio Andreas Diefenbach iz arhitektonskog studija Phoenix koji je govorio o održivoj gradnji i dizajnu interijera. Xavier Ros Majó iz studija Harquitectes govorio je o arhitekturi kao mostu između čovjeka i prirode, također naglašavajući važnost održivosti u dizajnu. Kako izgleda proces dizajna od koncepta do konstrukcije bila je tema izlaganja Nuna Gonçalvesa Fontarre iz studija Mecanoo.

Jedan od najpoznatijih regionalnih dizajnera Zoran Jedrejčić govorio je, pak, o stvaranju regionalnih brendova usmjerenih na dizajn i dizajnersko razmišljanje, s fokusom na jednostavan dizajn i multifunkcionalne proizvode. Niz predavanja na kojima su se okupili i brojni arhitekti i dizajneri završio je Robert Dragogna iz Studija 92 u čijem je fokusu bio koncept ‘arhitektura odmora’ s naglaskom na atmosferu koju prostor stvara.

Andreas Diefenbach, Phoenix design

Posjetitelji su imali prilike čuti korisne savjete na panel diskusijama 

Publika je bila iskreno emotivno dirnuta razgovorom koji su na pozornici u sklopu panel diskusije vodile mame poduzetnice Marijana Batinić, Josipa Maras vlasnica Studija Wallart i Tina Biloglav, arhitektica. Na panelu ‘Život izvan grada: mala kuća u prirodi’ Nikola Arambašić, Iskra Krznarić i Zoran Mrvoš složili su se da je za uspješnu renovaciju ključan dobar plan.

U sklopu trećeg panela po redu, Lidija Lešić pričala je o svojem iskustvu preuređenja kuće na Visu, a ono što je započela kao temu – nezadovoljstvo radom brojnih majstora nastavile su i sudionice panela ‘Od renovacije do frustracije’ Lana Biželj, Andrea Andrassy i Alex Milinković koje su podijelile svoja dobra, ali i loša iskustva.

Karmen Ninić, Manuela Javor i Mirna Barišić razgovarale su o stvaranju inovativnih beauty salona te su istaknule da prostori danas moraju biti vizualno privlačni i ‘Instagram-friendly’ te da se svakom klijentu treba pružiti jedinstveno iskustvo kako bi se osigurao njihov povratak. Zadnji panel dana bio je posvećen sve većoj pozornosti koju cvjetna umjetnost dobiva u dizajnu interijera i cvjećarnama kao kreativnim prostorima, a panelisti Boška Bahtijarević, vlasnica studija Tvoje, i Vanja Blumenšajn, vlasnik Blumena, poručili su da budućnost  cvjećarstva leži u suhom cvijeću i održivosti, jer se svijet vraća korijenima.

Radionice, humanitarni buvljak i noviteti u dizajnu

Posjetitelji su imali priliku i sudjelovati u brojnim radionicama i naučiti oblikovati predmete od jesmonita, slikati, izrađivati održive svijeće od sojinog voska te se pravilno brinuti o biljkama. Posebno dobro bio je posjećen štand udruge Mali zmaj gdje se održavao Humanitarni ormar, buvljak na kojem su se prodavali predmeti donirani od strane poznatih Hrvata i Hrvatica: Izabel Kovačić, Paula Sikirić, Dora Martinović, Nika Turković, Tina Biloglav, Marko Cuccurin, Meri Goldašić, Matea Ibanez, Karla Zelić, Martina Filić, Nika Pavičić, Franka Batelić, Martina Herak i mnogih drugih. Sav prihod od prodaje ide udruzi Mali zmaj koja je posvećena poboljšanju kvalitete života siromašne i nezbrinute djece.

Imāno studio radionica

Nakon završetka sajma, najpoznatija hrvatska dizajnerica interijera Mirjana Mikulec nastavlja s drugim projektima: početkom listopada na RTL televiziji je počelo emitiranje nove sezone emisije InDizajn, počeo je i novi semestar u školi za dizajn interijera Mirjane Mikulec, a odmah kreću i pripreme za osmo izdanje sajma InDizajn koji se organizira u partnerstvu s RTL-om.

Fotografije: Press

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime