Božić je pred vratima, a priprema kolača već je krenula. Miris toplih vanili kiflica ili lincera ispunjava cijelu kuću. Osim keksiju, panettone je još jedan od kolača koji se često nađe na božićnom stolu. U vrijeme blagdana svi su u dobrom raspoloženju, ulice su prigodno ukrašene u božićnom ugođaju, a gradom se širi miris kobasica i kuhanog vina. Uz kupovinu darova za cijelu obitelj neki ne stižu pripremiti sve za blagdanski stol.
Podrijetlom iz Italije
Panettone se počeo proizvoditi u Italiji još u 15. stoljeću od kada datiraju prvi recepti. Talijani su bili vrlo strogi pri pravljenju recepta te su imali omjere kojih se uvijek trebalo pridržavati. Panettone je morao sadržavati 20 posto kandiranog voća, 16 posto maslaca i jaja koja su činila četiri posto žumanjak da bi mogao biti pravi izvorna slastica. Koliko Talijani obožavaju ovu slasticu govori i podatak da se godišnje proizvede čak 71000 tona, a deset posto od proizvedenog se izvozi.
Svake godine od 2007. godine u Italiji se održava natjecanje za najbolji panettone koji se zove Re Panettone. Natjecanje organizira Stanislao Porzio, a mjesto održavanja je Milano. To je ujedno i jedno od najpoznatijih milanskih manifestacija posvećenih toj slastici.
Gdje ga kupiti u Zagrebu?
Zadnjih godina u Zagrebu je u sve više slastičarnica u ponudu pred blagdane došao ovaj ukusni kolač koji brojni obožavaju. Izdvojili smo nekoliko slastičarnica gdje možete probati pravi milanski panettone!
1/ Boogie Lab
View this post on Instagram
2/ Bread club
View this post on Instagram
3/ Noel Bread & Deli
View this post on Instagram
4/ Croccantino
View this post on Instagram
5/ Pekara Dubravica
View this post on Instagram